Bankøkonomen fik selv sved på panden

Hun er blandt landets mest citerede økonomer, men da renten piskede op inden det nye hus var færdigt, blev også hun nervøs.

Sonia Khan foran familiens nybyggede hus i Brøndby Strand. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Sonia Khan selv arbejder som økonom i Danske Bank-ejede Realkredit Danmark og er en hyppigt brugt ekspert på det privatøkonomiske område, blev også hun ramt af rentens voldsomme udsving.

For hende var situationen særlig nervepirrende, da hun og hendes mand for et års tid siden besluttede sig for at bygge et nyt hus 300 meter fra vandet ved Brøndby Strand syd for København.

For selv om om huset nu er ved at være klar til indflytning, så passer det ikke Sonia Khan, at hun har fået en højere rente, end hvis hun på det helt rette tidspunkt havde låst renten fast:

»Man er jo mega utaknemmelig, for jeg ved da godt, at vi stadig har fået en relativt lav rente. Vi er endt med et fastforrentet tre procents lån og ikke den 3½ procent, som åbnede for nylig. Men i forhold til den toprocent’er, som var aktuel tidligere på året, koster det mig en hel del penge. Nu ender min ydelse på mellem 1.500-2.000 kr. mere om måneden pga. rentestigningen.«

Droppede renteaftale

Ifølge Sonia Khan kunne man godt have lavet en aftale om at fastfryse renten for to måneder siden, da renten var meget lav. Men da hun manglede en endelig vurdering af huset, gjorde hun det ikke:

»Ja, det kan være dyrt at låse renten fast, hvis man skal et år eller længere tid ud i fremtiden. Men vi kunne godt have låst en del af lånebeløbet fast for to måneder siden på to procent i rente. Det havde ikke kostet så meget, men vi havde ikke forudset, at renten ville stige så hurtigt. Man kan altid være bagklog,« konstaterer en ærgerlig Sonia Khan.

»Vi er dog endt med samme rente, som vi havde udsigt til, da vi påbegyndte vores byggeprojekt for et år siden.«