Bankøkonom: »Det er vores ansvar at bremse boligboble«

Der er bekymrende tegn på bobler på boligmarkedet, advarer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, der peger på, at bankerne må tage ansvar, når de giver boliglån.

Cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank mener, at bankernes skal være forsigtige, når de låner penge ud til boligkøb i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Sikke en fest vi havde i starten af nullerne. Det var dengang boligpriserne røg i vejret, fordi de færreste kunne forestillle sig, at det kunne gå nogen anden vej. Altså indtil 2008, hvor alting pludselig begyndte at krakelere, boblerne brast, banker kollapsede og mange blev personligt ruinerede og måtte gå fra hus og hjem.

Det er ikke sjovt at tale om. Men det er begyndt at lugte lidt af bobler igen på boligmarkedet. Og det er vigtigt, at bankerne er deres ansvar bevidst, når de giver lån til boliger. Sådan lyder det fredag fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard i et interview med TV2 Finans.

»Der er nogle bremser, der helt automatisk skal ske. Og det er eksempelvis ude i kreditgivningen ude i bankerne og realkreditinstitutterne. Vi skal jo altså være overvågende i øjeblikket. Det skal både bankerne og forbrugerne have lidt ekstra fokus på,« siger hun og fortsætter:

»Det handler jo blandt andet om at kigge på det, der hedder gældsgearing, altså hvor meget folk låner i forhold til deres årsindkomst.«

Nye statistikker fra Realkreditrådet fredag viser, at antallet af boliger til salg på landsplan er faldet med otte procent over det seneste år til knap 59.000 boliger i juni.

Færre boliger er ikke altid et sundhedstegn. Men billedet af et stærkere boligmarked bliver forstærket af tal fra Ejendomsmæglernes statistikker fra Boligsiden.dk, der viser, at liggetiderne for huse er faldet med godt fire procent fra juni til juli. På et år er liggetiderne faldet med syv procent.

Fordelingen er dog meget skæv på landsplan. I flere sydsjællandske og lollandske byer skal man stadig forvente, at det tager i gennemsnit 9-10 måneder at sælge en bolig. Mens der er ekspressfart over salget i Hovedstaden. De hurtigste mæglere hører til i Rødovre, hvor det kun tager 66 dage at sælge en villa eller et rækkehus. Mens det tager 82 dage i København.

Lone Kjærgaard mener dog ikke nødvendigvis, at boligfesten bliver ved med at være et storby-fænomen.

»Lukkede fester kan jo godt åbne sig op. Og det tror jeg, at de vil komme til, fordi priserne og momentum på boligmarkedet i Hovedstaden er nu så højt, at vi allerede ser, at det begynder at brede sig ud,« siger hun.

Årene efter finanskrisen har ført til en selvransagelse i den finansielle sektor herhjemme, hvor der er en bred konsensus om, at bankerne havde et stort medansvar for krisens omfang.

I forbindelse med den såkaldte Rangvid-rapport, erkendte Jørgen A. Horwitz - der dengang var formand for bankernes interesseorganisation, Finansrådet - at bankerne op til krisen foretog udlån, der var baseret på for meget optimisme, og at der var eksempler på klar ledelsessvigt og dårlig forretningsmoral.

»Det er åbenlyst, at finanskrisen og følgevirkningerne af den har vist, at dele af det finansielle system ikke fungerede, som det skulle og ikke var robust nok. Det har haft en række negative konsekvenser,« skrev han dengang i en pressemeddelelse til landets erhvervsredaktioner.

Det som i dag bekymrer særligt bekymrer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard omkring boligmarkedet, er den manglende sammenhæng mellem stigende priser og lønninger. Eksempelvis er priserne på ejerlejligheder steget 30-40 procent de sidste tre år, mens gennemsnitslønninger kun er hævet med omkring fem procent i samme periode.

»Og vi kan jo altså ikke have i det lange løb, at de to ting kører i vidt forskellige tempi. Så enten skal det ene stige markant eller også skal det andet til at bremse noget op,« siger hun til TV2 Finans.

Lone Kjærgaard vil ikke lægge hovedet på blokken og sige, at vi er i én boble. Men hun mener, at det er behov for at holde særligt øje med boligmarkedet i  København og Århus. De meget lave renter plus en ukuelig optimisme hos både sælgere og købere, er nemlig en farlig kombination.

»De har ligesom en forventning om, at det her kun kan fortsætte. Og det er noget af det, vi skal være rigtigt opmærksomme på.«

Se interview med Lone Kjærgaard herunder:

 

Sådan er liggetiderne på villaer i din kommune

Mørkegrøn er de korteste liggetider - mørkerød de længste liggetider