Bankkontoen bliver lænset på nettet

IT-kriminelle stjæler fra os som aldrig før. 3.812 gange i løbet af årets første seks måneder er en dansker blevet snydt.

Uforsigtig omgang med kodeord til for eksempel netbanken kan blive opsnappet af kriminelle på nettet, som så kan lænse din bankkonto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Kathrine Damkjær
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanskrise og massefyringer holder ikke danskerne tilbage på nettet. Vi handler online som aldrig før, men vores virtuelle shopping-vaner har en bagside: Vi bliver snydt for millioner af kroner på nettet.

IT-kriminelle har kronede dage, og hele 3.812 gange i løbet af årets første seks måneder oplevede en dansker at blive bestjålet i cyberspace, viser nye tal fra PBS, der administrerer brugen af dankort. I samme periode sidste år skete det kun 2.869 gange.

"Internetsalget er steget markant, og når flere danskere køber ind på nettet, stiger misbruget også. Det er et kapløb med svindlerne, der hele tiden prøver at finde nye metoder," siger Chresten Heide-Andersen, public affairs manager ved PBS, til B.T.

Lurer ved hæveautomater

Svindlerne, der samlet har fusket for 17,992 millioner kroner i første halvår, kan da også være særdeles kreative. På mere eller mindre lyssky måder forsøger IT-forbryderne at skaffe sig adgang til danskernes kontooplysninger. Det kan både ske i butikker eller ved hæveautomater, hvor de følsomme oplysninger bliver afluret, eller på internettet, hvor hackere opsnapper informationerne online.

"Og desværre er det stort set umuligt at helgardere sig imod fusk på nettet. Antivirus-programmer og firewalls kan sikre computeren mod hackere, mens sund fornuft er den bedste sikring som forbruger," siger Chresten Heide-Andersen.

"Først og fremmest skal man kun bruge forhandlere, man føler sig tryg ved. Og så er det altid en god idé jævnligt at tjekke sit kontoudtog, så man opdager eventuel svindel i god tid," siger han.

Rekordstraf for cybersvindel

Svindlerne kan sidde over alt i verden, men findes også herhjemme. Senest fik en 23-årige mand fra Nordjylland for to uger siden en rekordstraf på tre års fængsel for omfattende fusk.

Manden havde 100.000 kortoplysninger liggende på sin computer og slap af sted med at svindle sig til 500.000 kroner, før politiet slog til. De private kontooplysninger var samlet med hjælp fra medkumpaner fra hele verden.

Med tre års fængsel indkasserede den 23-årige den formentlig hårdeste straf for internetsvindel herhjemme nogensinde, skriver B.T.