Bankformand i strid modvind

Det ramte lige i plet, da Berlingske Business tidligere i år beskrev Claus E. Petersens dobbeltrolle som kritiker af Finanstilsynet som bankformand og som direktør for den stadig mere udfordrede Den Jyske Sparekasse.

Claus E. Petersen er både direktør for den Jyske Sparekasse og formand for Lokale Pengeinstitutter. Foto: Lokale Pengeinstitutter Fold sammen
Læs mere

For som formand for brancheforeningen Lokale Pengeinstitutter er en af hans primære opgaver at forsøge at få Finanstilsynet til at lempe det tunge pres på de mindre banker og sparekasser.

Men da han i maj repræsenterede de små banker til det, der er blevet kaldt bykongernes afdansningsbal, Lokale Pengeinstitutters årsmøde, havde han nok en viden om, at der ville blive taget overordentlig hårdt fat i forbindelse med Finanstilsynets besøg i banken.

Hvor slemt blev offentliggjort af Finanstilsynet i går. Dommen var, at en lang række meget alvorlige påbud bl.a. i forhold til kreditstyringen og nye nedskrivninger for knap 300 mio. kr. belaster Den Jyske Sparekasse ganske meget. I forvejen har man rundt om i banksektoren talt om, at netop Claus E. Petersen har været meget ivrig efter at opsluge mindre og pressede pengeinstitutter. Den slags har det med at hævne sig. Det har vi set i statsbanken Vestjysk Bank og i de nu hedengangne Max Bank og Sparekassen Lolland.

Ofte viser det sig nemlig, at den slags fusioner giver dybe sår i den bank, der skal videreføre forretningen. Der gemmer sig med andre ord grimme sager i skabene i de overtagne banker. Og hvem holder en ekspansionsivrig direktør som Claus E. Petersen i ørerne? Det gør sparekassens bestyrelse.

Derfor bliver netop hans kritik af Finanstilsynets krav om folk med erfaring fra den finansielle sektor i bestyrelserne da også noget mere hul. For i hans eget tilfælde kunne bestyrelsen måske nok have været lidt mere kritisk i forhold til opkøbene, tyder det på.

Selv mener Claus E. Petersen ikke, at der er tale om en dobbeltrolle, som ikke kan håndteres, og vi har da heller ikke hørt Finanstilsynet brokke sig. Dog er det blevet bemærket, at netop Lokale Pengeinstitutters formand har været vældig stille på det sidste. Det er vel ikke i lokalbankernes interesse.