Bankernes renter kan fortsætte op

Det er blevet dyrere at være bankkunde i år, og den tendens kan fortsætte, mener analytiker. Nordea tror, at toppen er nået.

Det er blevet dyrere at låne i banken - og det kan blive endnu dyrere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskellen på den rente, som banken giver ved indlån, og den rente, man som kunde skal betale ved udlån, er steget som følge af finanskrisen. Det er blevet dyrere for bankerne at hente kapital på de internationale markeder, og det tager de sig betalt for hos kunderne.

Derfor er den såkaldte rentemarginal hos for eksempel Nordea for en privatkunde i Danmark steget fra 3,76 til 4,51, skriver Børsen. Og det kan blive endnu dyrere, forventer bankanalytiker Christian Hede fra Jyske Bank:

"Mit indtryk, når jeg ser ud over det danske marked, er, at de nok kommer højere op. Udlånstabene vil stige - og mere end vi ser i dette regnskab, og så tror jeg ikke, vi har set toppen for marginalerne," siger Christian Hede til Børsen med henvisning til halvårsregnskabet fra Nordea.

Bankens topchef Christian Clausen siger til avisen, at det selvfølgelig er en risiko, men det er ikke det scenarie, Nordea lige nu anser for sandsynligt.

"Rentemarginalen er blevet sat op, og det niveau holder vi nu. Det reflekterer den øgede risiko og de øgede omkostninger, vi har på funding," siger Christian Clausen.

Til gengæld er det lige nu nærmest historisk billigt at belåne boligen med variabelt forrentede lån, og det lave renteniveau på flekslån vil fortsætte længe endnu, forventer økonomerne.

Men selvfølgelig vil renten stige på et tidspunkt. De fleste boligejere med flekslån er imidlertid helt på det rene med risikoen, viser en undersøgelse fra analysefirmaet IFKA.