Bankerne hæver renten - modsat Nationalbanken

Det giver ikke hr. og fru Danmark flere penge mellem hænderne og sætter gang i forbruget, når Danmarks Nationalbank sætter renten ned. Samtidig sætter bankerne nemlig kundernes rente op.

Mens den danske nationalbank sætter renten ned, er renten over for kunderne i bankerne steget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Rune Feldt-Rasmusen

I løbet af et halvt år har Danmarks Nationalbank sat sin udlånsrente ned med 1,35 procent. Men bankkunderne kan kigge i vejviseren efter det samme rentefald.

Bankernes rente på forbrugslån er nemlig i samme periode sat op med 0,6 procent for de kunder med de højeste rentesatser og med 0,37 procent for kunder med den laveste.

Det viser en beregning, som Berlingske Research har lavet på basis af tal fra analysevirksomheden Mybanker.

Her er de ti banker, hvis renter på et forbrugslån for almindelige kunder har lagt størst afstand til Nationalbankens renteændringer i løbet af det seneste halve år. Tallet angiver i procentpoint spændet, der i løbet af perioden er opstået mellem Nationalbankens udlånsrente og bankernes rente:

  • EBH Bank 4,50%
  • Helgenæs Sparekasse 3,00%
  • Forstædernes Bank 2,25%
  • Københavns Andelskasse 2,25%
  • Sparekassen Vendsyssel 1,75%
  • Vordingborg Bank 1,75%
  • Sparekassen Østjylland 1,60%
  • Jyske Bank 1,50%
  • Nørresundby Bank 1,50%
  • Sparekassen Løgumkloster 1,50%

Kilde: Mybanker og Berlingske Research

Men der er store forskelle bankerne imellem. Se hele listen her

Mybanker følger rentebevægelserne i de cirka 80 største banker, og det tegner et broget billede af bankernes reaktion på rentebevægelser fra Nationalbanken, siger partner i Mybanker og cand. polit. Morten Westergaard.

”Nogle banker reagerer fra dag til dag, men for hovedparten er der en vis træghed. Det værste er de situationer, hvor de ændrer først og informerer om det mange dage senere,” siger Morten Westergaard.

Han vurderer, at effekten for forbrugerne er en højere pris, og det er da også slået igennem på forbrugslånene.

”Effekten er negativt for forbrugere – det bliver dyrere at have penge i udlån i bankerne, og du får også knap så meget i rente på dit indlån. Bankerne er tilsyneladende enige om, at der skal tjenes flere penge nu – formentlig fordi de som samlet flok har tabt store summer penge på finanskrisen,” siger han.

Læs også: Banker øger renteforskel

Hovedparten af de banker, der har sat renten på forbrugslån mest op, er mindre pengeinstitutter, som er medlem af brancheforeningen Lokale Pengeinstitutter.

Her forklarer direktør Jan Kondrup de stigende renter med kreditkrisen.

”Der er en meget høj rente i pengemarkedet i øjeblikket, fordi markedet var ved at fryse helt til. Og den reelle pris på penge spiller ind på prissætningen over for kunderne. Rentemarginalen bliver normalt udvidet under dårlige konjunkturer og indsnævret under gode,” siger han og henviser til, at rentemarginalen – forskellen på ind- og udlånsrenterne – blev indsnævret fra midten af 1990erne frem til udbruddet af den amerikanske boligkrise.

”Men mange ting spiller ind på renten, og forbrugerne kan ikke forvente at få den samme rente, som Nationalbanken stiller,” siger han.

Et kig på bankernes eget prisværktøj www.pengepriser.dk viser enorme forskelle på de priser, som bankkunderne skal betale i øjeblikket.

Den årlige pris for bankforretninger til en familie med eget hus og en indkomst mellem 500.000 kroner og 700.000 kroner svinger i ti udvalgte store og små banker mellem 13.818 kroner i Nordea til over 24.000 kroner i de tilfældigt udvalgte men meget forskellige banker Arbejdernes Landsbank, Basisbank og VestjyskBANK.

Se også Mybankers prissammenligninger af banker