Bankerne er færdige med at stramme op

Bankerne er tilsyneladende færdige med at stramme op lånepolitikken. Bakerne afblæser kreditklemmen. Men det er stadig sværere at låne i dag end for et år siden.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er gode nyheder til danskere, der håber på et nyt boliglån eller vil købe ny bil. Efter et halvt år, hvor bankerne har strammet voldsomt op på lånepolitikken, ser det i hvert fald ud til, at ikke bliver vanskeligere at låne penge, end det er i dag for privatpersoner og virksomheder.

En ny undersøgelse af bankernes og realkreditinstitutternes udlånspolitik fra Danmarks Nationalbank viser, at bankerne har lånt lige så mange penge ud til private og til virksomhederne i de seneste tre måneder som i årets første kvartal.

"Efter to kvartaler med kraftige stramninger er der tale om en næsten uændret praksis fra første til andet kvartal. Det nuværende konjunkturbillede giver således ikke forventninger om yderligere stramninger i kreditpolitikken," konkluderer Nationalbanken, der hæfter sig ved, at hverken de store eller mellemstore banker regner med at stramme lånepolitikken yderligere i de kommende måneder.

Det er et tegn på, at finanskrisen er holdt op med at accelerere, og at der ikke er nogen kreditklemme herhjemme, mener bankernes egne økonomer.

"Dagens tal illustrerer, at bankpakken og kreditpakken faktisk virker. Der er ikke tale om nogen kreditklemme i dansk økonomi," vurderer cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, i en skriftlig kommentar.

Cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken er enig.

"Med dagens resultater tegnes der et billede af, at finanskrisen ikke længere accelererer med endnu sværere lånevilkår til følge," fastslår han i en skriftlig kommentar.

Bankøkonomerne gør dog opmærksom på, at banker og realkreditinstitutter endnu ikke er begyndt at lempe på udlånspolitikken. Det er med andre ord ikke blevet lettere at låne penge endnu.

"Bankene er mere forsigtige end for et år siden, og det skal ses i lyset af, at risikoen for tab er stigende på grund af krisen," konstaterer Steen Bocian.

/ritzau/