Banker tjener "ukendte" milliarder på investorer

Betalingen for at formidle investeringsforeninger i bankerne kan aflønne 4.000 bankrådgivere.

Professor Ken Bechmann fra CBS opfordrer til bedre information om udgifterne til investering i foreninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De færreste af landets 810.000 ejere af beviser i investeringsforeninger er klar over det. Men de betaler løbende bankerne for at have investeringsbeviserne på hylderne, og beløbet svarer til lønnen til 4.000 bankrådgivere - svarende til 150 bankfilialer.

Så stor en arbejdsstyrke i bankerne lægger køberene af investeringsbeviserne næppe beslag på, vurderer flere i forbindelse med, at en rapport fra Penge- og Pensionspanelet undersøger de såkaldte formidlingshonorarer ved investeringsbeviser.

Rapporten opgør den samlede årlige regning til 2,3 milliarder kroner.

"Jeg er aldrig blevet inviteret til et serviceeftersyn af mine investeringsforeninger i banken. Reelt er der jo ekstremt mange investeringsrådgivere i Danmark, men de bruger næppe megen tid på investeringsforeningsbeviser," siger direktør i Dansk Aktionærforening Charlotte Lindholm.

En af rapportens forfattere, Ken L. Bechmann, professor i finansiering ved CBS, lægger vægt på den store udgift for den enkelte investor.

"For den langsigtede investor er formidlingsprovisionen en væsentlig omkostningspost, som man kan minimere, hvis man sørger for at investere i de investeringsafdelinger, hvor provisionen er meget lav - eller naturligvis helt kan slippe for ved at investere direkte eksempelvis i en bred portefølje af danske obligationer eller aktier. Vi opfordrer derfor til, at kunderne får bedre information om formidlingsprovisionens størrelse, når de investerer," siger Ken L. Bechmann.Ifølge rapporten vil man ved en investering på 100.000 kr. i en aktieafdeling med formidlingsprovision svarende til gennemsnittet for aktieafdelinger efter 7 år have en formue på knap 148.000 kr. Hvis der ikke blev betalt formidlingsprovision, og standardforudsætningerne i øvrigt er uændrede, ville slutformuen efter 7 år være på 154.000 kroner eller 4 procent højere.

Også chefanalytiker i Morningstar Nikolaj Holdt Mikkelsen vurderer det samlede milliardbeløb som højt - især når man sætter det i perspektiv.

"2,3 miliarder kroner er svært at forholde sig til. Men vi har regnet beløbet om til prisen på en investeringsrådgiver - man kan ansætte 4.000 fuldtidsansatte, der ikke laver andet. Det er 10 procent af den danske banksektorer. Det svarer til, at man kan fylde 150 filialer med ansatte. I det perspektiv er jeg tilbøjelig til at give dem ret i, at niveauet er højt," siger han.

Begge bider også mærke i rapportens konklusioner om, at alle betaler det løbende honorar, uanset om de handler med beviserne eller blot beholder dem i 20 år. Og på samme måde er alle med til at betale regningen, uanset om de er medlem af store eller små foreninger, hvilket vidner om, at investeringsforeningerne ikke udnytter størrelse til at opnå bedre priser til deres medlemmer.

"Det er enormt problematisk, at kunderne ikke ved, hvad de betaler for. De har ikke mulighed for at gennemskue, hvad de betaler år efter år. Det bør ikke være anderledes i banken end på en restaurant. Man skal have en regning med efter hvert besøg, så man har en dokumentation for, hvad man betaler og for hvad. Helst i kroner og øre," siger Charlotte Lindholm.

Nikolaj Holdt Mikkelsen påpeger det grundlæggende uheldige i at foreningerne betaler for at få solgt deres produkter gennem en bank, som også skal rådgive kunderne om at finde den bedste mulige investering.

"Så længe foreningen betaler, så er det "money talks". Foreningerne har interesse i at få størst mulig kapital. Så den, der giver den største provision, står bedre end den, der ikke giver provision. Det har en afgørende betydning for salget. Strukturen har nogle uheldige bivirkninger. Hvis du er en god bankkunde, så kan du forhandler en bedre pris. Men her betaler du mere, jo større opsparing du har. Desuden betaler du også, selv om du ikke får rådgivning," siger han.

Der er ingen vej uden om formidlingsprovisionen, som ifølge rapporten udgør knap halvdelen af de samlede omkostninger ved en investeringsforening. Forsøg fra blandt andre LD på at lancere en investeringsforening, der ikke betalte formidlingshonorar, endte efter et stykke tid med, at foreningen måtte hoste op med et honorar for at få bankerne til at sælge produktet.

"Der er ingen nemme smutveje til at undgå formidlingshonorarer, så pt. må man leve med det. Men de fleste vil også gerne betale for kvalitet. Investeringsforeninger er det bedste produkt til at investere i aktier i f. eks. Latinamerika eller andre knap så tilgængelige markeder frem for selv at skulle ud og købe enkeltaktier," siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.