Banker tjekker små børn for terror

Det er overdrevet, mener Finanstilsynet, men bankerne fastholder, at de bare retter sig efter loven.

Foto: Modelfoto: Rune Feldt-Rasmussen

»Kære forælder. Vi er kede af igen at måtte ulejlige dig,« skriver Danske Bank høfligt i det tredje brev, hvor de beder om en kopi af barnets pas med tydeligt billede, navn og pasnummer.

Flere banker bruger en del energi på at sende breve og rykkere til børn for at sikre sig deres identitetsoplysninger - med henvisning til hvidvaskloven, som skal forhindre hvidvask af penge blandt andet til terrorisme, skriver JydskeVestkysten.

Men det er helt overdrevet, lyder det fra Finanstilsynet. Her fastslår specialkonsulent Michael Landberg, at bankerne ifølge loven skal kende deres kunders identitet - men at der i loven er plads til at lave en risikovurdering.

- I forhold til børn er det vigtigt, at deres forældre eller værge bliver identificeret, men det er helt vildt at kræve billedlegitimation af børn. Det har vi aldrig anbefalet, siger Landberg.

Danske Bank fastholder, at loven kræver dokumentation for, at banken kender sine kunder, også børnene.

- Jeg mener ikke, vi fortolker loven for stramt. Ofte kommer forældre og opretter en konto, uden vi har set barnet. Der er en potentiel risiko for hvidvask ved alle typer konti herunder også børnekonti, siger underdirektør Carsten Høegh.

I Nordea sender man dog slet ikke breve ud til børnene, hvis deres forældre er kunder i banken. Michael Landberg fra Finanstilsynet opfordrer bankerne til at vælge »fornuftige løsninger«.

- Vi vil jo gerne have systemet til at fungere, så både banker og kunder kan se formålet med det. Det går trods alt ud på, at vi skal hjælpe hinanden med at få fanget nogle kriminelle og terrorister, siger han.