Banker stopper massivt antal bolighandler

Massevis af bolighandler bliver ikke til noget, fordi bankerne siger nej.

Foto: Martin Ballund
Det sløve danske boligmarked skyldes ikke kun, at mange købere holder på pengene. Et stort antal mulige handler bliver simpelthen aldrig til noget, selvom køber og sælger er blevet enige: Bankerne siger ganske enkelt nej, skriver Jyllands-Posten.

Således oplever sjællænderne, at hver tredje bolighandel ryger på gulvet, fordi banken ikke vil være med. På Fyn og Jylland er det hver sjette bolighandel. Det viser en undersøgelser af mæglerkæden EDC.

På Sjælland er det endda op mod halvdelen af alle handler, som undervejs render ind i finansieringsproblemer, men i op mod 18 procent af handlerne lykkes det at opnå finansiering via en anden bank.

I hovedstaden er det "blot" hver tiende handel, som må opgives på grund af bankproblemer.

- Vi er helt på det rene med, at bankerne kæmper med øgede solvens- og soliditetskrav, som gør, at de skal være mere velpolstrede og solide. Det ændrer imidlertid ikke ved, at det er ærgerligt, når en handel falder til jorden, når nu køber og sælger er blevet enige, siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC til Jyllands-Posten. 

Hos bankerne erkender man, at der er blevet strammet op.

- Der er generelt blevet strammet op i vilkårene, når der skal købes bolig. Eksempelvis kræver bankerne et højere rådighedsbeløb i dag, og de fraråder som udgangspunkt en sælger at købe en ny bolig, før den gamle er blevet solgt, siger Niels Storm Stenbæk, cheføkonom i Finansrådet til Jyllands-Posten.

Ejendomsmæglerne har i år solgt godt 40.000 boliger, og hvis bankerne ikke havde sagt nej, så kunne der være solgt godt 7000 flere boliger, skriver JP.