Banker stopklods for bolighandler

Hver fjerde bolighandel øst for Storebælt ryger på gulvet på grund af fedtede banker. Og vest for Storebælt er det hver femte bolighandel.

Danmarks største mæglerkæde EDC beretter, at hver fjerde bolighandel ikke bliver til noget, fordi banken siger nej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: EDC

Det er sød musik – og klingende mønt – for ejendomsmæglere, når sælger og køber finder hinanden og bliver enige om vilkårene og prisen på en ejendom. Problemet er bare, at den søde musik i lang tid har lydt skinger. Og pladen kører bare i ring uden udsigt til at hoppe videre til næste rille.

Og den store synder er banken.

Det er konklusionen på en rundringning, som Danmarks største ejendomsmæglerkæde EDC har foretaget for Berlingske Business. Den viser, at bankerne i hvert fjerde tilfælde er skyld i, at en bolighandel falder til jorden på Sjælland. På Fyn og i Jylland er det hver femte handel.

»Det er et kæmpeproblem. Ikke bare for ejendomsmæglerne men også for købere og sælgere, der i mange tilfælde må gå opgive handler, hvor der ellers er enighed om pris og vilkår,« siger kommunikationschef i EDC, Jan Nordmann.

24 procent i vasken

Undersøgelsen viser konkret, at 24 procent af samtlige bolighandler øst for Storebælt, hvor køber og sælger er blevet enige om vilkårene for en handel, blev opgivet i fjerde kvartal af 2008 alene på grund af manglende finansieringsvillighed fra banken. På Fyn og Jylland blev 20 procent af samtlige handler tabt på gulvet af samme grund.

Hvis det fortsætter, svarer det til, at 14.000-15.000 bolighandler i år går i vasken – 20-24 procent af 58.000 forventede bolighandler. EDC mener, at tallet i virkeligheden er langt større:

»Tallene dækker kun over de boligsøgende, som rent faktisk kommer ind i butikken og ønsker at gøre en handel. På forhånd har mange været i banken og spørge om muligheden for at få finansieret et boligkøb og fået at vide, at de ikke kan låne penge. Så i virkeligheden ryger flere handler på gulvet på grund af bankerne,« siger Jan Nordmann.

Læs også: Så kan der konverteres igen

EDC-mæglerne fortæller desuden, at bankerne i mange tilfælde vender tommelfingeren nedad til en bolighandel, selv om den boligsøgende har fået en forhåndsgodkendelse. Men når købskontrakten skal underskrives, trækker banken forhåndsgodkendelsen tilbage.

»Et eksempel er en kunde, som i sommer blev godkendt i sin bank til at låne 3,2 millioner kroner. Tre måneder senere køber han et hus til 3,0 millioner kroner, men nu vil samme bank kun låne ham 2,6 millioner kroner. Han indhenter to alternative tilbud, hvor tilbagemeldingen fra den ene er, at han kan låne 1,75 millioner kroner. Det er altså næsten en halvering på få måneder, selv om lønnen er den samme – ja, faktisk lidt højere på grund af skattelettelser og lønstigning i forbindelse med årsskiftet,« siger Jan Nordmann.

Salget er gået i stå

EDC er langt fra den eneste ejendomsmæglerkæde, hvor mæglerne må se handler fordufte som dug for solen, når køberne har været forbi banken.

Også Home, der endda er ejet af en bank – nemlig Danske Bank – melder om bolighandler, som ikke bliver til noget på grund af bankerne:

»Vi har også kunder, der vender tilbage og er kede af det efter et besøg i banken, fordi de har fået nej til at låne pengene. Så må de droppe handlen og vurdere, om der er mulighed for at gå ned i boligstørrelse,« siger Homes kommunikationschef, Niels H. Carstensen.

Læs også: Her er boligpriserne faldet mest

Ejendomsmæglernes brancheorganisation skyder da også en stor del af skylden på et nærmest helt dødt boligmarked på bankerne: »Desværre overrasker det mig ikke, at så mange handler falder på gulvet på grund af bankerne, for tilbagemeldinger fra vore medlemmer indikerer, at salget nærmest er gået i stå i efteråret 2008. Og det skyldes i høj grad, at bankerne er blevet væsentligt mere tilbageholdende,« siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen.

Undersøgelsen fra EDC viser, at der ud over de mange opgivne handler er problemer i 19 procent af handlerne øst for Storebælt og 12 procent af handlerne i vest. Men her lykkes det at finde finansieringen i et nyt pengeinstitut.

Det betyder, at det i virkeligheden kun er 57 procent af alle handler øst for Storebælt, der gennemføres uden problemer med finansieringen fra banken i øjeblikket og 69 procent vest for Storebælt.

Læs også: Økonomer: Så meget falder boligpriserne