Banker skal lokkes til at sænke renten

De danske banker, der slet ikke har sænket udlånsrenten i samme tempo som Nationalbanken, skal viftes om næsen med en gulerod, så de sætter udlånsrenten ned til gavn for erhvervslivets likviditet.

Læs mere
Fold sammen

Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl foreslår nu, at hvis bankerne følger med ned på udlånsrenten og således tager ansvar for at sætte gang i samfundsvæksten, så skal de have del i det eventuelle overskud fra bankpakke I, der ellers vil gå i statskassen. Det skriver Børsen.

Som bankpakken er skruet sammen, betaler bankerne nemlig 15 mia. kr. i gebyr for at have fået en statsgaranti, når der skal ryddes op efter krakkede banker, og hvis de penge ikke bliver brugt op, går resten i statskassen.

»Finansrådet mener jo, at bankpakkerne er frygteligt dyre for bankerne. Men som det ser ud nu, er det langt fra sikkert, at de 15 mia. kr. bliver tabt. Derfor vil jeg foreslå, at hvis bankerne medvirker til, at erhvervskunder bedre kan få lån, og at de kan få det til en rente, der svarer mere til Nationalbankens rentenedsættelser, så kan pengene fra bankpakken blive betalt tilbage til bankerne alt efter, hvordan de har indbetalt penge og ageret på rentenedsættelserne,« siger Kristian Thulesen Dahl, der også er formand for Folketingets magtfulde finansudvalg.