Banker konkurrerer prisen ned på andelsboliglån

Der er heftig konkurrence på markedet for andelsboliglån, hvor udlånshungrende banker lokker med lave renter. For andelsbolighaverne er der lige nu enorme summer at spare ved at skifte til et billigt andelsboliglån.

Nye tal fra prissammenligningssiden MyBanker viser, at mange fortsat betaler seks-syv pct. i rente på deres andelsboliglån – nogle endda otte pct. eller mere. Men fælles for dem alle er, at de ved at undersøge markedet i gennemsnit vil kunne få en rente på omkring fire pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankerne er ivrige efter at låne penge ud, og det kommer lige nu bankkunder med en andelsbolig til gode. Således står en lang række banker klar med attraktive renter på andelsboliglån, og for mange andelsbolighavere kan der være masser af penge at spare.

Nye tal fra prissammenligningssiden MyBanker viser, at mange fortsat betaler seks-syv pct. i rente på deres andelsboliglån – nogle endda otte pct. eller mere. Men fælles for dem alle er, at de ved at undersøge markedet i gennemsnit vil kunne få en rente på omkring fire pct.

Morten Westergaard, dir. i MyBanker om andelsboliglån

»Det er der, hvor man i øjeblikket som forbruger kan spare mest på sine bankprodukter. Alle pengene ligger i pengeinstitutter, hvor der er mere kamp om prisen end på realkreditlån, der stort set alle har den samme rente på de samme låntyper. «


Det understreger, at der i øjeblikket er stor kamp om kunderne, siger cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank.

»At de alle sammen ender omkring en rente på fire, kommer ikke bag på os. Der er benhård konkurrence blandt bankerne, og så bliver renten presset så langt ned som overhovedet muligt – selvfølgelig i forhold til risikovurderingen. Det er svært at få folk til at låne penge i øjeblikket, og vi kan se, at dér, hvor der sker noget, er i storbyerne og blandt andet omkring andelsboligerne,« siger Lone Kjærgaard.

Hos MyBanker kan partner og direktør Morten Westergaard se, at markedet for andelsboliglån er blevet intensiveret.

»Det er der, hvor man i øjeblikket som forbruger kan spare mest på sine bankprodukter. Alle pengene ligger i pengeinstitutter, hvor der er mere kamp om prisen end på realkreditlån, der stort set alle har den samme rente på de samme låntyper,« siger han.

Netop fordi andelsbolighavere ikke kan optage realkreditlån, men skal låne hele beløbet i banken, kan der være mange penge at spare, fordi der er tale om så store lån. Har man eksempelvis et lån på en million kroner, vil man, for hvert procentpoint man går ned – f.eks. fra en rente på fem pct. til en rente på fire pct. – kunne spare 10.000 kr. årligt i renteudgifter.

»Det giver skarpe priser for dem, der undersøger det. Der er også et stort spænd på de andre bankprodukter, men her har man lån på 500.000 kr. eller op til flere millioner – i hvert fald i hovedstaden. Så betyder et eller to procentpoint meget,« siger Morten Westergaard.

På baggrund af tallene vurderer Morten Westergaard, at danskerne generelt betaler for meget for deres andelsboliglån, at omkring hver fjerde næsten kan halvere deres renteudgifter, og at man – såfremt man har en fornuftig økonomi – ikke bør betale mere end fire pct. i rente på sit andelsboliglån.