Banker i baglås over for boligkøbere

Det er blevet langt sværere at få finansieret en ejerbolig i kreditforeningen og især i banken, kan Dinepenge.dk nu dokumentere.

Ejendomsmæglerne oplever, at danskerne har svært ved at få finansieret drømmeboligen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Landets finanshuse har smækket pengekassen i og kastet nøglen væk. Sådan oplever mange boligkøbere i øjeblikket situationen, som gør det i forvejen fastfrosne boligmarked endnu mere statisk:

Boligkøbere har svært ved at få finansieret den nye bolig, og af samme grund kan de heller ikke sælge deres eksisterende bolig til en anden køber, der heller ikke kan få lov til at købe, før han har solgt sin eksisterende bolig. Og sådan graver boligmarkedet sig langsomt længere og længere ned i sandet.

Bankerne afviser, at de over en bred kam har ændret kreditpolitik. Men den økonomiske krise har fået dem til at stille flere og skarpere spørgsmål til de potentielle lånere, og det bremser en del boligkøb, før underskriften er sat på en slutseddel.

Nu kan Dinepenge.dk dokumentere, at det er blevet meget sværere at få lån til boliger, selv om der i Danmark ikke findes officielle undersøgelser af kreditsituationen. Kreditgivning er ellers så vigtigt et smøremiddel for samfundet, at centralbankerne både i Europa og USA - ECB og Fed - selv laver undersøgelser af borgernes og virksomhedernes mulighed for at opnå kreditter.

Berlingske Research har spurgt en lang række ejendomsmæglere, om finanskrisen har gjort det vanskeligere for boligkøbere at få finansiering. Og knap 95 procent svarer, at det er blevet sværere at få banken til at finansiere den del af købssummen, der ligger ud over belåning med realkreditlån, altså 80 procent for en helårsbolig.

88,5 procent svarer, at det er blevet sværere at få lån i en kreditforening til de første 80 procent af prisen. Spørgsmålene er stillet til 253 ejendomsmæglere over hele landet svarende til 18 procent af mæglerbutikkerne.

"Det er meget interessant at se tal, der underbygger, at der er store problemer med at få lån i banker og realkreditforeninger," siger lektor i boligfinansiering Jens Lunde fra Handelshøjskolen i København, CBS, som flere gange har påpeget problemet.

Læs også: Seks afgørende faktorer for boligmarkedet

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen anser de udtørrede kreditkilder for at være et af boligmarkedets store problemer.

"Det er første gang, vi ser dokumentation for det. Der findes ikke danske undersøgelser for det, som vi har i udlandet. Men det her viser, at tendensen er den samme som for eksempel i USA, hvor omkring 70 procent af kreditgiverne svarer ja til, at de har strammet kreditgivningen op," siger Jes Asmussen.

Både han og Jens Lunde lægger vægt på, at ejendomsmæglerne dels står i første række, når deres kunders købere skal skaffe finansiering af boligen, dels at de ingen interesser har i at svare det ene eller det andet på spørgsmålet.

Et stort flertal blandt mæglerne svarer, at det ligefrem er blevet "meget sværere" at opnå finansiering af en ejerbolig - 71,9 procent for restfinansiering i bankens vedkommende, og 50,2 procent for realkreditlåns vedkommende.

Til gengæld er der ingen, der vurderer, at det er blevet lettere at låne penge til købet af en ejerbolig.

Læs også: Her er boligpriserne faldet mest

Dinepenge.dk har spurgt både Danske Bank og Nordea, om de har strammet kreditgivningen til privatkunderne.

"Vi har ikke strammet kreditgivning fra centralt hold. Vores model for kreditvurdering bør kunne holde under alle økonomiske forhold, og vi kan da konstatere, at aktiviteten ikke er så høj, som den var for et år siden," siger Nordeas chef for privatområdet Henning Bonde.

I Danske Bank erkender vicedirektør Rina Asmussen, at der bliver stillet flere og skarpere spørgsmål til kunder, der søger lån, end for et par år siden.

"For to år siden kunne du sælge huset eller en bil igen efter et halvt år uden at tabe meget på det. Det kan du ikke mere, så vi spørger nok mere nu end for et år siden," siger Rina Asmussen.

Men kreditgivningen kan blive endnu strammere, vurderer Jes Asmussen.

"Kreditstramningen er jo sket, inden arbejdsmarkedet begyndte at reagere. Nu stiger arbejdsløsheden, og risikoen for, at en person bliver arbejdsløs tæller jo også i kreditvurderingen," siger han.

Læs også: Bliv klar til mødet med banken