Banker: Forskere advarer om direktørmagt

Banker, der ikke har nogen uafhængig storaktionær, kan være ekstra udsatte, da magten derved i for høj grad koncentreres hos bankdirektørerne. Sådan lyder det fra flere forskere, der sætter advarselsflag ved Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

I en videnskabelig artikel, der omtales torsdag i tidsskriftet Finans/Invest, er budskabet fra Johannes Raaballe og Nadja Schwabach, der er henholdsvis lektor og Stud. Oecon ved Aarhus Universitet, at manglen på en uafhængig storaktionær i banker kan gøre direktørerne for magtfulde og derved for svære at tøjle, hvis de skulle begynde at træffe beslutninger til skade for forretningen og aktionærerne.

Selvom Johannes Raaballe roser de tre bankdirektører i Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank som værende dygtige folk, mener han, at bankerne bør ændre deres ledelsesstrukturer således, at andre end bankens ledelse kan korrigere bankens retning, hvis noget går galt.

Både bestyrelsesformand i Jyske Bank, Sven Buhrkall, og i Sydbank, Torben H. Nielsen, afviser problemet og mener, at det til enhver tid er bestyrelsens opgave at sørge for, at ledelsen holder sig inden for rammen af de retningslinjer, som bestyrelsen udstikker.