"Banker er erhvervslivets sorte får"

Konkurrencen mellem bankerne er ikke så skrap, som den burde være, konstaterer Konkurrencestyrelsen.

Der er væsentlige problemer med konkurrencen i banksektoren, konstaterer Konkurrencestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye tal fra Nationalbanken viser, at bankerne forsøger at indtjene store tab fra erhvervskunder ved at hæve renten for private kunder - og bankerne har hævet renten samtidigt. Det udtaler Forbrugerrådets cheføkonom, Carsten Holdum, i dag i Politiken.

Det møder kritik nu også hos Konkurrencestyrelsen.

- Det, vi kan konstatere, er, at der er væsentlige problemer med konkurrencen i banksektoren. Banksektoren er et af de sorte får i erhvervslivet. Men vi kan kun gribe ind, hvis der sker noget decideret kriminelt, siger Martin Windelin, kontorchef i Konkurrencestyrelsen til dr.dk/nyheder.

Politiken har i dag bragt tallene fra Nationalbanken, der viser, at privatkunderne i januar sammenlagt havde 166 milliarder kroner mere stående i bankerne, end de havde lånt.

Det hænger dårligt sammen med den forklaring, bankerne igennem et halvt år har givet kunderne om, at de har været tvunget til at hæve renterne på udlån, fordi de måtte låne pengene dyrt i udlandet.
Konkurrencestyrelsen har da også et øje på banksektoren, der senest blev undersøgt i 2006.

- Konkurrencen er ikke så skrap, som den burde være. Det er bemærkelsesværdigt, at der ikke er banker, der forsøger at udnytte, at andre banker er meget svækkede ved at gå i den modsatte retning og tilbyde favorable indlåns og udlånsrenter, siger Martin Windelin fra Konkurrencestyrelsen til dr.dk/nyheder.

De nye tal fra Nationalbanken viser også, at erhvervskunderne får de mest favorable renter i bankerne. Og det på trods af at de har lånt 307 milliarder kroner mere, end de har stående i bankerne.

Den mest væsentlige årsag til det er, at privatkunderne ikke er mobile nok. De flytter ikke deres arrangementer eller dele af dem til de banker med de bedste løsninger, siger Martin Windelin:

- Bankerne er mere oppe på tæerne, når det gælder erhvervskunder, der er professionelle og kritiske. Bankerne har ikke tilsvarende stærke incitamenter til at lave favorable løsninger for privatkunderne, siger han.

I Politiken udtaler Forbrugerrådets cheføkonom, Carsten Holdum, i dag at bankerne alle har hævet deres renter på en gang:

- Bankerne har skabt et billede af, at det er nødvendigt at have høje renter, og så hæver alle priserne på én gang. Der er et entydigt, kraftigt fald i renten på indlån, mens renten for udlån næsten står stille. Det er simpelthen regningen for finanskrisen, der nu bliver tørret af på privatkunderne, siger Carsten Holdum.

Men Martin Windelin fastholder, at der er forskelle på bankernes renter. Han opfordrer kunderne til at undersøge, om det kan betale sig at skifte.

Samtidig opfordrer han folk til at henvende sig til Konkurrencestyrelsen, hvis de har kendskab til overtrædelser af konkurrenceloven.

Læs også: Svagt argument for bankernes høje renter