Banker: Eksplosion i antallet af tvangsauktioner

Antallet af danskere, som tvinges til at gå fra hus og hjem, kan blive firedoblet på to år.

Stilstand på boligmarkedet og flere ledige vil få antallet af tvangsauktioner til at stige stærkt, frygter de danske banker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder vurderingen fra Danske Bank, som har udviklet en økonomisk model til at forudsige antallet af tvangsauktioner i de kommende år. Og resultatet er nedslående, skriver Børsen.

Ifølge Danske Bank vil antallet af tvangsauktioner blive firedoblet til 7.000 i alt i 2010 sammenlignet med kun 1.700 i 2008. Dermed vil der næste år være knap 600 tvangsauktioner om måneden, hvor antallet af tvangsauktioner ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik lå på 363 i maj.

»Vi forventer med baggrund i udsigten til faldende boligpriser og stigende ledighed, at antallet af tvangsauktioner stiger kraftigt frem til udgangen af 2010,« fastslår Tore Damgaard Stramer, økonom i Danske Bank.

Mange økonomer har længe peget på ledigheden som den primære årsag til udviklingen i antallet af tvangsauktioner. Danske Banks analyse rokker ved den opfattelse. Ifølge bankens model er det især udviklingen på boligmarkedet, som bestemmer udviklingen i antallet af tvangsauktioner, og i mindre omfang stigningen i ledigheden.

»Vores beregninger viser således også, at det i høj grad er boligmarkedets overordnede sundhedstilstand, der kommer til at bestemme retningspilen på antallet af tvangsauktioner fremadrettet. Udviklingen i ledigheden har omvendt en mere begrænset effekt. Det kan synes overraskende - men det skal i ses i lyset af en faldende handelsaktivitet, og faldende huspriser rammer forholdsvis bredt,« siger Tore Damgaard Stramer til Børsen.

Tidligere har økonom Jes Lunde fra CBS Handelshøjskolen i København over for avisen påpeget, at problemet med faldende boligpriser forstærkes af, at bankerne er under pres. Når banken går med til at sælge huset til en pris, der er mindre end gælden, så mister banken pantet i boligen - gælden går fra at være sikret til at være usikret.

"Bankernes egenkapital er under pres, og i formentlig stigende grad vil bankerne ikke acceptere en sådan forringelse af deres pantesikkerhed," siger Jes Lunde. 

Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen er endnu mere pessimistisk end Danske Bank: Han forventer op mod 1.100 tvangsauktioner om måneden i begyndelsen af 2011. Han tror nemlig, at boligpriserne vil falde med 15 procent i år og yderligere fem procent næste år.

Læs også: Sådan undgår du tvangsauktion