Bank satser på kunders tidlige død

Deutsche Bank har kastet sig over investeringsfonde, der tjener penge, hvis folk med livsforsikringer dør tidligt.

Endnu findes handel med livsforsikringer ikke i Danmark, men det er rykket nærmere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investorerne og banken har opkøbt livsforsikringer fra mennesker i Tyskland og USA, skriver Politiken. Banken overtager betalingen af præmierne mod at få udbetalt erstatningssummen, hvis den oprindelige ejer dør, inden livsforsikringen udløber - typisk når den, der tegnede forsikringen, er omkring 65 år.

Tidlig død giver altså bonus til investorerne, mens en sen død betyder, at investeringen er tabt. Indtil videre er der anbragt mere end fem milliarder kroner i de tyske fonde.

I Danmark tillader loven også handel med livsforsikringer, men herhjemme har ingen finansvirksomheder grebet muligheden. Men spil på tidlig død kan hurtigt blive hverdag herhjemme, når Deutsche Bank om kort tid træder ind på det danske bankmarked. Den tyske storbank afviser nemlig ikke, at interesserede danskere kan få mulighed for at putte deres penge fondene. Banken har ingen betænkelighed ved konceptet:

»Vi informerer klienterne grundigt om chancer og risici knyttet til investeringen«, siger bankens talsmand Michael Lermer.

Læs også: Kritisk syge får brev om erstatning

Medlem af Etisk Råd Niels Jørgen Cappelørn siger, at investeringsfondene byder ham stærkt imod, fordi Deutsche Bank gør liv og død til forretning. Han opfordrer politikerne til at sætter en stopper for den type spekulation.

»Hvis bankerne ikke selv er i stand til at se, at det ligger uden for det alment acceptable, når man kan få gevinst på andres død, må der en etisk diskussion til og i sidste ende lovgivning«, siger Niels Jørgen Cappelørn, der også er professor i teologi på Københavns Universitet.

Professor i etik på Roskilde Universitet Jesper Ryberg mener, det er uhensigtsmæssigt, hvis i forvejen stærke grupper i samfundet - som bankerne - på den måde får interesse i at blokere forbedringer af den generelle sundhed i befolkningen.

»En ting er, om man bryder sig om det investeringsmæssige. Noget andet og mere bekymrende er, hvis store banker har fordel af at bremse sundhedsreformer og af andet, der er i strid med befolkningens interesser, for at beskytte deres egen investeringer«, siger Jesper Ryberg.

Læs også: Skat går i kødet på alternative behandlere

Den bekymring kan ikke genfindes i regeringspartierne. Venstres finansordfører Jacob Jensen kalder investeringer i tidlig død for "spøjse". Men han slår fast, at bankerne selv er herre over deres investeringer, og så må det være op til danskernes egen moral, om de vil benytte sig af tilbuddene.

De konservatives finansordfører Mike Legarth er heller ikke bekymret:

»Jeg kan ikke se noget odiøst i det. Hvis loven tillader det, skal banken bare gøre det«.

Det overrasker Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov, at regeringspartier ikke har lært af finanskrisen, at investeringer som Deutsche Banks tidlig død-fonde var med til at starte krisen i sin tid.

»Som jeg ser det, ligger det her langt ud over, hvad almindelig sund konservativ bankforretning skal beskæftige sig med«, siger Morten Bødskov.