Bank- og boliglån bliver dyrere

Det bliver både dyrere og sværere at låne penge hos bank eller realkredit fremover. Det gælder for både private og virksomheder.

"Vi har ikke nogen færdig plan for dette i skuffen. Men vi står i et andet marked end før," siger BRFkredits cheføkonom Ulrikke Ekelund om udsigten til at hæve gebyrerne på lån. Fold sammen
Læs mere

Renten på lån vil således med stor sandsynlighed blive hævet i bankerne. Realkreditten vil måske også hæve de bidrag og gebyrer, som boligejere og andre låntagere betaler. Dertil kommer, at der skal stilles større sikkerhed for et lån end før, ligesom folk skal have større rådigheds­beløb, efter at alle faste omkostninger er betalt, hvis de vil optage lån.

Det er banker og realkredit selv, der oplyser, at de alle­rede har strammet op på deres udlån i den sidste del af 2008, og at endnu mere af samme slags er på vej i år.

Oplysningerne kommer fra en ny undersøgelse af udlånet fra de største danske banker og realkreditinstitutter, som Danmarks Nationalbank udsendte i går. Stramningerne skyldes især, at banker og realkredit frygter tab på grund af de dårligere udsigter for den økonomiske udvikling både hjemme og ude. 

»I den nuværende konjunktursituation er det ikke overraskende, at institutterne skærper udlånspolitikken og viser større agtpågivenhed i behandlingen af lånesager,« siger direktør i Danmarks Nationalbank, Nils Bernstein.

Større risiko for tab

Vicediretør Henrik Hjorthøj fra Nykredit siger, at de for tiden har stigende omkostninger for at stille sikkerhed på deres særlige SDO-udlån.

»Vi kan også se, at der er en større risiko for at få tab i 2009. Derfor overvejer vi, om det skal påvirke vores priser. Men ind til videre afviser vi og ser tiden an,« siger Henrik Hjortshøj.

Hos BRFkredit siger Ulrikke Ekelund, at hun ikke vil afvise, at enkelte institutter sætter deres bidrag op inden længe.

»Vi har ikke nogen færdig plan for dette i skuffen. Men vi står i et andet marked end før. Vi har fået nogle ekstra omkostninger, som skal dækkes, og risikoen for at få tab er også steget. Derfor har vi allerede strammet kravene til, hvor meget man skal have i rådighedsbeløb for at få lån,« siger Ulrikke Ekelund.

Hun tilføjer, at realkreditten godt kan hæve deres priser på anden måde end vedat hæve bidraget. Det kan ske ved at hæve forskellige gebyrer eller »file på marginalerne,« som Ulrikke Ekelund udtrykker det.

Pressechef i Danske Bank, Jonas Torp, afviser også, at Realkredit Danmark har aktuelle planer om at ændre på de bidrag, som boligejerne betaler.

»Vi har flere restancer, men de er fortsat på et meget lavt niveau. Måske ændrer risikobilledet sig fremover. Men her og nu har vi ingen planer om at sætte de bidrag op, som boligejere skal betale. Når det kommer til virksomheder er der tale om en anden dialog, hvor vi fra sag til sag tager stilling til prisen for lånet. Sådan har det været altid, og sådan er det fortsat, og hvis verden pludselig ser anderledes ud, kan det godt være, at renten, som før hed x procent, nu kommer til at hedde x plus 0,05 procent, efter at vi har haft en periode med fuld musik og medvind på alle fronter,« siger Jonas Torp.

Læs også: Bliv klar til stævnemøde med banken

Danmarks Nationalbank har stillet kreditchefer fra landets 21 største banker og realkreditinstitutter, der tilsammen sidder på 79 procent af alle udlån i Danmark, en række spørgsmål om deres udlån.

Langt de fleste svarer, at de har strammet kredit­politikken betydeligt, så det er blevet sværere for virksomhederne at optage lån. Privatpersoner møder også mindre villige banker, men ikke i samme grad som virksomhederne. På den baggrund vurderer Danmark Nationalbank, at den nye undersøgelse gør det tydeligt, at der er brug for en bankpakke herhjemme.

»Institutterne er blevet mindre risikovillige, hvilket har ført til stramninger,« vurderer Danmarks Nationalbank.

Et oppustet marked

Formand for Folketingets Finansudvalg, Kristian Thulesen Dahl. (DF) siger, at de altid lytter meget, når Danmarks Nationalbank ytrer sig.

»Men det er to ting, vi diskuterer. Er der et fald i udlånsaktiviteten; Ja. Men hvor stor en del af dette fald er udtryk for et nødvendigt  fald, fordi det har været oppustede projekter, Stein Bagger-typer, der har fået lån. Og hvor meget er udtryk for, at almindelige sunde virksomheder ikke kan få den kassekredit, de ville have fået uden en finanskrise. Vi ønsker ikke at lave en politisk løsning, der kræver af bankerne, at de holder en udlånsaktivitet til Stein Bagger-typerne. Der har været en oppustethed i markedet, og der bliver vi nødt til at acceptere, at den type projekter har svært ved at få finansiering nu,« siger han.

Politisk ordfører Henrik Sass Larsen fra Socialdemokratiet mener derimod, at de nye tal fra Danmarks Nationalbank bekræfter, at det er nødvendigt, at der forhandles.

»Det der med, at markedet selv skulle løse det her problem, det synspunkt tror jeg ikke, jeg vil abonnere på,« siger han.

Læs også: Banker i baglås over for boligkøbere