Bank og andelsforening tørnede sammen

Jyske Bank og en andelsforening har vidt forskellige opfattelser af, om andelshaverne på et centralt rådgivningsmøde fik ordentlig besked om et lån, der er livsfarligt for foreningen. (Opdateret 16. september 08.24)

Sagen mellem andelsboligforeningen Engskoven og Jyske Bank om dårlig rådgivning om swap-lån startede mandag ved retten i Viborg. På billedet er det sagsøger Lund Poulsen og andelsboligforeningen Engskovens formand Jason Madsen. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På den første dag i Viborg Byret nåede parterne ret hurtigt frem til det centrale punkt i striden mellem andelsboligforeningen Engskoven og Jyske Bank: Et møde i 2006 mellem foreningens bestyrelse og to rådgivere fra banken om en såkaldt swapaftale til foreningens realkreditlån, som skulle vise sig livsfarlig for foreningen. Bogstavligt talt.

»Jeg troede for tre år siden, at vi bare måtte lukke butikken,« siger nuværende formand for foreningen Jason Madsen, som fortæller om pressede andelshavere, der har taget overarbejde for at klare den stigende boligudgift, fire skilsmisser, fire salg til voldsom underpris samt frygten for, at nogle af de mest pressede andelshavere kunne finde på at forlade boligen midt om natten og overlade betalingen til de resterende.

I går stod andelsforeningen over for Jyske Bank i retten, og det centrale møde kom for alvor på dagsordenen, da daværende finansiel rådgiver i Jyske Bank Erik Frandsen var indkaldt til at vidne.

Hans forklaring var, at især foreningens bestyrelse fik en grundig rådgivning om fordele og ulemper ved den renteswap, som foreningen endte med. Det står i skærende kontrast til foreningens opfattelse af forløbet. Deres renteswap viser sig i bakspejlet også at være et dyrt bekendtskab. Ifølge en opgørelse fra foreningen er det samlede årlige beløb, der er betalt på lånepakken inklusiv swapaftalen, steget fra 1,3 mio. kr. i 2007 til godt 1,9 mio. kr. i 2011 – året hvor Pengeinstitutankenævnet gav foreningen medhold og pålagde banken at stille andelsforeningen, som om den aldrig havde haft en renteswap.

Konkret er det andelshavernes opfattelse, at banken lovede dem en fast ydelse på deres lån. Men afdragene steg på fem år fra 177.286 til 433.565 kr. om året – samtidig med, at den samlede betaling af swapaftale og renter også steg.

Jyske Bank vil ikke kommentere sagen uden for retten, og bankens nu tidligere finansrådgiver fastholdt i vidneskranken, at han havde advaret foreningen.

»Det blev under mødet (den 14. marts 2006, red.) slået fast, at aftalen kunne gå rigtig meget i minus, hvis renten faldt,« sagde han.

Han måtte også indrømme, at hans præsentation på mødet havde fremstillet det, som om en procent ændring op eller ned gav en lige stor ændring i swappens værdi. I det voldsomt komplicerede produkt giver en negativ udvikling i renten ifølge Thomas Schioldan et langt større udslag end en positiv udvikling – netop som Engskoven oplevede, da renten tordnede ned på grund af finanskrisen. Endelig drejer retssagen sig om, hvorvidt banken, efter aftalen var indgået, pålagde andelsboligforeningen en såkaldt serviceaftale, der betød, at arrangementet kunne tvangsindløses, hvis tabet blev for stort – en trussel, som ifølge andelsforeningen har gjort boligerne usælgelige selv for en krone.

Den samlede behandling fik ordførende andelshaver Lund Poulsen til at melde banken til politiet.

»Enten var bankens folk ikke kloge nok, eller også var det bondefangeri,« sagde han i vidneskranken i går.

Sagen er berammet til tre retsdage inden domsafsigelse.