Bank: Drop dyr forsikring på boliglånet

Jyske Bank anbefaler at skifte til et treårigt flekslån - det bliver nok ikke billigere end lige nu.

Det er dejligt med sikkerhed for lånet, men med et tilpasningslån med renteloft betaler man en dyr præmie for sikkerheden, mener Jyske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Skift det fastforrentede lån ud med et rentetilpasningslån med refinansiering hvert tredje år. Sådan lyder anbefalingen fra Jyske Bank til sine boligkunder. Med den nuværende lave rente kan man slippe hele 14.000 kroner billigere om året pr. lånte million, hvis man i dag sidder med et fastforrentet syvprocents lån med afdrag og bytter det ud med et treårigt flekslån også med afdrag.

Det kan lige nu optages til omkring tre procent i rente, og det bliver ikke meget billigere, forventer Jyske Bank.

"Vi har ikke forventninger om meget lavere renter på rentetilpasningslånene, men heller ikke  umiddelbart en stigning i realkreditrenterne , men heller ikke om meget højere korte realkreditrenter, selv om renten på statsobligationer med tiden skulle blive højere," siger analytiker Carsten Dam Hyldal.

Der er også penge at spare, hvis man skifter et fastforrentet seksprocentslån ud. Man skal selvfølgelig i alle tilfælde være klar over, at ingen med sikkerhed ved, hvor renterne bevæger sig hen, og at man derfor kan risikere at ende med en højere boligydelse, når lånet næste gang skal omlægges.

Men lige nu kan man spare stort. Der er også penge at hente, hvis man i dag ikke betaler afdrag på det fastforrentede syvprocents lån og skifter til et treårigt lån med afdrag. Man lader så at sige noget af rentebesparelsen gå til opsparingen i huset, men der bliver alligevel 4.500 kroner efter skat tilbage til ekstra forbrug om året pr. én million kroner, man har lånt i huset. 

Drop den dyre sikkerhed

Flekslånere med renteloft på typisk fem eller seks procent er blandt de første til at nyde godt af de lave korte renter for tiden. Mens mange boligejere med rene flekslån må vente til auktionen til december med at få sat ydelsen ned, så falder renten på lån med loft fra 1. juli betydeligt. Men man betaler en høj pris for sikkerheden, mener Jyske Bank, som den seneste tid har anbefalet kunderne at skifte til "rene" treårige flekslån.

"Renteloftet er så langt væk for tiden, at det er dyrt at betale forsikringspræmie på mellem 0,55 og 0,8 procentpoint. Der er to til tre procent op til loftet, så det er måske et bedre alternativ at låse renten fast på et lavere niveau, og så må man tage stilling igen om tre år," siger Carsten Dam Hyldal fra Jyske Bank.