Baby-Châteauneuf uden årgang

Gammel eller ung. Unge vinstokke kan ind imellem give ganske udmærkede vine.

Normalt siger man, at gamle vinstokke giver en bedre vin end unge, og det er også rigtigt et langt stykke hen ad vejen. Gamle vinstokke har nemlig den fordel, at de typisk er beriget med et stort rodnet, der kan hive næring op til vinstokken fra dybe jordlag.

I tørkeperioder er det en god egenskab, fordi vinstokken bliver i stand til at suge vand til sig fra undergrunden og på den måde holde stofskiftet i gang. Samtidig giver de gamle stokke knap så mange drueklaser, og det er tit et plus, når vi taler kvalitetsvin.

Heldigvis er det ikke sådan, at alle vine lavet på unge stokke er noget bras. Man kan finde masser af dygtige producenter, der fokuserer på kvalitet frem for kvantitet.

Nogle af de seriøse vælger eksempelvis at sænke deres høstudbytter i den gode smags tjeneste. De fjerner ganske enkelt en del af klaserne i løbet af sommeren, hvis de skønner, der er for mange druer og at det vil udvande kvaliteten.

I ugens vintest finder vi en producent fra den sydlige Rhône-dal, der har optimeret sin kvalitet af de purunge vinstokke. Vinen "Le Bernard-Le-Saint" kommer fra det kendte Châteauneuf du Pape-hus Fortia, hvor man har frasorteret druer fra yngste stokke og lavet hele molevitten til ordinær Vin de Table den laveste kategori inden for fransk vin.

Af den årsag kan vi ikke vide, hvilken årgang, der er tale om, for Vin de Table må ifølge reglerne ikke bære årgangsbetegnelse.

Men selvom vi "bare" har at gøre med en VDT, så er vinen i orden.

Den smager ikke så underligt, lidt hen ad god Chateauneuf du Pape, men den er naturligvis ikke så intens og rig som selveste Fortia.