Både ejendomsværdiskatter og grundskyld stiger kraftigt

Det er ikke kun grundskylden, som er steget hastigt de senere år. Statens indtægter fra ejendomsværdiskatten er også på vej op af flere årsager.

I og omkring København vil grundskylden fortsat stige kraftigt. I Frederiksberg Kommune, der har Danmarks højeste boligskatter, vil grundskylden for en almindelig villa på 140 kvadratmeter komme op på over 100.000 kr. årligt, når stigningerne over en årrække er fuldt indfaset. Foto: Morten Germund Fold sammen
Læs mere
Selv om et bredt politisk flertal i mange år har talt om at »frede boligejerne«, er ejendomsbeskatningen steget kraftigt herhjemme, og Danmark har nu den fjerde højeste samlede ejendomsbeskatning i EU.

Hermed overgås den danske boligbeskatning i procent af BNP kun af Storbritannien, Frankrig og Belgien, viser tal fra Eurostat. Hovedforklaringen er den stigende grundskyld, der i disse år rammer boligejerne med stor kraft, men derudover er statens indtægter fra ejendomsværdiskat også steget betydeligt.

Ejendomsværdiskatten har ellers siden 2002 været fastfrosset i kroner og øre som følge af skattestoppet, men de stigende indtægter fra skatten skyldes bl.a., at der især op gennem nullerne blev bygget rigtig mange nye boliger. Derudover er mange ældre huse og lejligheder blevet renoveret med nye køkkener, udestuer og meget andet, fremhæver sekretariatschef Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter.

»Der var nærmest tale om den største bølge af nybyggeri og boligforbedringer i Danmarkshistorien,« siger han.

Trods skattestoppet er statens indtægter fra ejendomsværdiskat steget fra 8,4 milliarder kroner i 2000 til nu 13,2 milliarder kroner.

Indtægterne fra grundskyld og dækningsafgift, der er en skat på erhvervsbygninger, er dog steget markant mere. Her er indtægterne steget fra 13,6 mia. kr. i 2000 til knap 25 mia. kr. sidste år, og langt størstedelen stammer fra grundskylden, der i modsætning til ejendomsværdiskatten ikke er omfattet af skattestoppet.

Grundskylden vil fortsat stige

Det ligger samtidig fast, at grundskylden vil fortsætte med at vokse kraftigt i og omkring København. I Frederiksberg kommune, der har Danmarks højeste boligskatter, vil grundskylden for en almindelig villa på 140 kvadratmeter komme op på over 100.000 kr. årligt, når stigningerne over en årrække er fuldt indfaset.

»Boligskatterne er allerede høje i dag, og som boligkøber skal man være opmærksom på, at udgifterne til grundskyld fortsat vil stige betydeligt,« siger underdirektør i Realkreditrådet, Peter Jayaswal.

Færre får rabat

Stigningen i ejendomsværdiskatten skyldes også, at stadig færre får den rabat på skatten, som findes på boliger købt før 1. juli 1998.

Har man købt en bolig før denne dato, betaler man således kun 0,8 procent af boligens værdi i ejendomsværdiskat. Men flytter man, skal de fulde en procent betales. Det er omkring 40 procent af alle ejerboliger herhjemme, der får denne rabat, viser tal fra Skatteministeriet.

Men andelen er faldende og var så sent som i 2006 oppe på 60 procent.

Curt Liliegreen mener dog ikke, at det er så underligt, at Danmark ligger højt med boligskatter, eftersom vi har verdens højeste skattetryk, og alle skatter og afgifter i Danmark derfor er høje.

»Hvis boligskatterne ikke var høje, skulle pengene til den offentlige sektor hentes andre steder. Men det er ikke smart at øge indkomstskatten, da det blot vil sænke folks arbejdslyst. Det er heller ikke godt at hæve skatten for virsomheder, som så får en dårligere konkurrenceevne. Derfor er skat på boliger ikke det værste sted, man kan opkræve skatter. Men det er lidt som at vælge mellem pest og kolera, når det skal besluttes, hvor man skal opkræve skatter,« siger Curt Liliegreen.

Boligskatternes stigning i forhold til bruttonationalproduktet skyldes også, at BNP i enkelte år efter finanskrisen direkte faldt og siden kun er steget ganske lidt.

Den relativt store stigning i boligskatterne herhjemme skyldes dog ikke, at boligpriserne er steget mere i Danmark end i andre lande i perioden 2000 til 2011. De danske boligpriser er tværtimod steget mindre end i mange andre lande, som vi normalt sammenligner os med.