Av, for en årsopgørelse

Det årlige ræs med at få set årsopgørelsen igennem kan give rigtigt ubehagelige oplevelser. Det gælder om at holde øje skatten i løbet af året, skriver økonomisk journalist Frederik M. Juel, der baserer sin konstatering på egen bitter erfaring.

Restskat eller penge tilbage? Det er det store spørgsmål i årsopgørelserne fra Skat i disse dage. Det gælder derfor om at holde et vågent øje med indtægter og udgifter i løbet af året, hvis man ikke vil have ubehagelige overraskelser. Det måtte vores skribent sande. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Av for en årsopgørelse fra Skat. »Du mangler at betale«, og så stod der ellers et beløb på lidt over 40.000 kroner mejslet ind i skærmen med store grimme røde tal.

Dér blev det årlige ræs med at se års­opgørelsen med ét slag til en rædselsfuld oplevelse. Den restskat er en del mere, end jeg lige kan klare over den næste månedsløn.

Jeg ser altid med spænding og ubehag frem til at få tjekket, om jeg skylder penge i skat eller det modsatte. Jeg forsøger altid at ramme nogenlunde rigtigt. Med et jysk udtryk synes jeg, at det er træls at få restskat. Det vidner om kaos i privatøkonomien – næsten ligesom at have et konstant rod på ens skrivebord.

Efter at det første chok havde fortaget sig, gik jagten ind på at finde ud af, om det var rigtigt, og hvorfor dette års besked fra Skat var så harsk.

Min privatøkonomi er ret simpel, og der har ikke rigtigt været nogen større ændringer i det forløbne år.

Nederst på årsopgørelsen kunne jeg finde noget, som kunne være et svar. Skat skriver, at jeg har haft en ganske pæn aktieindkomst, og den skal jeg naturligt nok betale skat af.

Det var ikke indkomst, jeg umiddelbart havde mærket til, men pludselig gik det op for mig, hvad der var galt. Jeg har noget arv, jeg har investeret, og efter et tilbud fra min bank Nordea har jeg lagt investeringerne om. Jeg har solgt ud af nogle investeringsforeningsbeviser med gevinst og har lige efter købt nogle andre. Men den manøvre har givet aktieindkomst. Det tænkte jeg ganske enkelt ikke over, da alle pengene fortsat er investeret, og kan heller ikke mindes, at banken fortalte mig det.

Det ville have været meget rart lige at have taget højde for det, da mine investeringer blev lagt om. I sidste ende betyder det ikke noget, for jeg ville skulle betale den pågældende skat før eller siden under alle omstændigheder.

Skat skriver, at hvis jeg skynder mig at betale pengene inden 1. juli, kan jeg slippe lidt nemmere. Det er jo meget fint, selv om det er en ordentlig klat penge. Revisorer og andre er ude med budskaber om, at det måske slet ikke kan betale sig at få gælden ud af verden med det samme. Det synes jeg dog er svært at bruge til noget, for det er altid irriterende at have en tung restskat hængende.

Så selv om det hele i dag er digitaliseret og rigtigt meget foregår pr. automatik, er det stadig en rigtigt god idé at holde øje med ens skat. Både når årsopgørelsen kommer og i løbet af året.

En af de absurde ting er, at man ikke selv kan regne ud, om skatten rent faktisk er rigtig. I dag foregår det hele jo digitalt, og det er meget fint. Det er forholdsvis nemt at kontrollere, om Skat har fået de rigtige indberetninger. Men dér stopper festen.

Jeg tror ikke, at Skat har lavet fejl i mit tilfælde. Men hvor ville det være rart, hvis man, ud over at tjekke om tallene indberettet til Skat er korrekte, også kunne kontrollere, om de beløb, Skat er kommet frem til, er rigtige.