ATP: Tiden med gyldne afkast på pensioner lakker mod enden

Danskerne må belave sig på, at de får et lavere afkast på deres investeringer i de kommende år. Man kan ikke tage de seneste tre års historik og tro på, at det fortsætter, mener direktør for landets største pengetank, ATP, Carsten Stendevad.

ATP-direktør Carsten Stendevad advarer mod store forventninger til fremtidige afkast. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske pensionsselskaber leverer i øjeblikket varen til danskerne med rekordhøje afkast. Det samme gør landets største pengetank i form af ATP. Men direktøren for ATP, Carsten Stendevad, går nu ud med en klar advarsel til opsparerne. De glade dage, hvor man tjener penge på at investere i både aktier og obligationer, varer ikke ved.

Vi er på vej ind i en langt mere farefuld tid på de finansielle markeder. De solide afkast er mere eller mindre kunstigt skabt af den uhyre lave rente.

Derfor har vi en situation, hvor det er gået godt med investeringerne næsten uanset, hvad pengene er blevet sat i, men samtidig har den europæiske og internationale økonomi skrantet gevaldigt. Men dårlig økonomi og gyldne tider på de finansielle markeder er to ting, der normalt ikke hænger sammen.

»Hvis man har et almindeligt markedsprodukt i sin pension, har man fået et rigtig flot afkast. Men det går ikke særlig godt i hverken den europæiske eller den danske økonomi. Det er ikke naturlige kræfter i økonomien, der er på spil, og som skaber de høje afkast. Det er kunstigt åndedræt og en støttet hånd. Og den hjælp er kommet fra den meget lave rente,« siger Carsten Stendevad.

»Det betyder, at vi allerede har fået meget af det afkast, vi først burde få i løbet af de kommende år. Det forventede afkast vil fremover blive lavere, og risikoen vil blive større. Jeg håber, at det ender med, at jeg kommer til at tage fejl, og at det ikke bliver sådan. Men man må ikke bare se på de seneste tre års historik med meget høje afkast og tro, at det kommer til at fortsætte,« siger Carsten Stendevad.

Han vil dog først kommentere, hvordan det er gået med ATPs investeringer for hele 2014, når ATP kommer med årsregnskab 5. februar. Frem til udgangen af tredje kvartal sidste år, har det dog set særdeles pænt ud.

Man skal kunne leve med en korrektion

Men Carsten Stendevad fremhæver, at de danske investorer må indstille sig på, at der vil komme flere pludselige dyk på de finansielle markeder fremover.

I den senere tid har det blandt andet været drevet af kraftige og uventede fald i olieprisen. Og senest var det schweizerfrancen, der blev løsrevet fra euroen, og det gav et gevaldigt kursdyk på aktiemarkedet i alpelandet.

»Schweiz har været regnet som sikker, og mange investorer og endda husholdninger har belånt sig i Schweiz. Tænk på, at 37 procent af de polske husejere har lån i den valuta. Spørgsmålet er, om de nu kan blive i huset eller på gården. Det beviser, at man aldrig må sammensætte sine aktiver, så man ikke kan leve med, at der kommer en stor korrektion nedad. Man skal kunne overleve, selv om det sker,« siger Carsten Stendevad.

Økonomien er stadig forkølet

ATP kommer ikke med forudsigelser om, hvordan det kommer til at gå med hverken renten eller aktierne. Den løftede pegefinger over for investorerne bygger Carsten Stendevad på, at den europæiske økonomi stadig er voldsomt forkølet.

»Vi har længe været bekymret for den økonomiske situation. Vi har været bange for, at vi fik lav vækst og deflation. Det er desværre, hvad vi har fået. Nogle af renterne på de lange obligationer i Europa ligger i dag under de japanske. Det troede jeg aldrig, at jeg skulle komme til at sige,« siger Carsten Stendevad.

Han påpeger, at alle øjne i øjeblikket er rettet mod, hvad der sker torsdag i næste uge. Her forventer finansmarkederne, at Den Europæiske Centralbank (ECB) tager et historisk skridt og slår ind på samme spor, som den amerikanske centralbank har brugt i de senere år. ECB vil begynde at opkøbe statsobligationer for at sprøjte flere penge ud på markedet for derved at skabe mere inflation og øge væksten i Europa.

Carsten Stendevad understreger, at hvis ECB skal leve op til sit inflationsmandat på to procent, er den tvunget til at hive det helt store skyts frem i kampen mod deflationen.

»Det har ECB også kommunikeret, og der er nu store forventninger, som allerede er indregnet i aktiekurserne. De forventninger skal indfries, for når man lover store julegaver til børnene, skal de være der, ellers kommer der et stort vræl,« siger Carsten Stendevad.