ATP: Selskaber spiller hasard med pensioner

Pensionsselskaberne losser i stigende grad risikoen over på kunderne.

ATP-direktør Lars Rohde er kritisk overfor, at hver enkelt dansker skal tage stilling til risikoen ved investering af pensionsopsparingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan få alvorlige konsekvenser, advarer ATPs topchef Lars Rohde i Morgenavisen Jyllands-Posten. Samfundet risikerer at stå med regningen, fordi pensionspengene er sat over styr.

Flere hundrede tusinde danskere om året vælger i disse år at spare op til pensionen i et markedsrenteprodukt frem for at blive i den gammeldags rentegaranti.

Pensionsselskaber anbefaler deres kunder at skifte. Garantierne er dyre for selskaberne. Flere pensionskasser har desuden anbefalet kunderne at skifte deres ydelsesgaranti på 4,5 procent ud med en nul-garanti. Formålet er at få en større aktieandel og dermed større gevinstmulighed. Men det kan give bagslag.

De uheldige mistede 80 procent

»Spørgsmålet er, om det er særlig fornuftigt at privatisere investeringsrisikoen og lade den enkelte tage stilling til sin risikoprofil for penge, der skal vare resten af livet. Det kan betyde, at de enkelte familier står uden de penge, de havde regnet med til alderdommen. Og dermed står samfundet også med et problem,« siger Lars Rohde.

Han peger på 2008, da kurserne faldt 40-50 procent i gennemsnit, mens de uheldige mistede op mod 80 procent af deres formue.

»Det er penge, du ikke lige tjener ind igen. Jeg vil ikke pege fingre ad nogen. men jeg synes, det er betænkeligt at anbefale 59-årige at flytte deres opsparing gennem et helt liv over i et produkt, hvor de kan tabe pengene, og hvor omkostningerne er højere end i et gennemsnitsrenteprodukt,« siger Lars Rohde.

Garanti før pensionering

Danica er et af de selskaber, der generelt anbefaler kunderne at flytte deres opsparing over i et markedsrenteprodukt. 75 procent af nytegningen i selskabet sker i form af markedsrente.

Danica-direktør Jesper Winkelmann afviser, at Lars Rohdes kritik har noget på sig, bl.a. fordi de moderne markedsrenteprodukter kan udstyres med en nul-garanti de sidste år, før kunderne skal på pension.