ATP: Gigantisk turbulens venter forude

Der kan opstå stor uro på de finansielle markeder, når verdens centralbanker trækker deres enorme pengepolitiske stimulanser tilbage.

Foto: Søren Bidstrup.
Læs mere
Fold sammen

De globale aktiemarkeder står lige nu i en højst usikker situation, hvor nærmest alt kan ske, og som er helt historisk unik.

Det vurderer Carsten Stendevad, direktør for Danmarks største pensionsselskab ATP, der har en formue på tæt ved 600 milliarder kroner, og som dermed er et af verdens største pensionsselskaber.

Han peger således på, at verdens største centralbanker har åbnet alle sluser og pøser penge ud over de finansielle markeder på en måde, der aldrig er set tilsvarende.

»Alle finansielle markeder er lige nu stærkt påvirkede af pengestrømmen fra centralbankerne, og det påvirker i høj grad aktiemarkedet. Det er også derfor, vi ser, at flere aktiemarkeder for tiden sætter rekord, selv om økonomien ikke har det alt for godt. Vi ved, at det også vil påvirke de finansielle markeder, når centralbankerne skal trække deres stimulanser tilbage, så vi er i en meget usikker situation uden historiske fortilfælde,« siger Carsten Stendevad.

ATP kan påvirke hele markedet

Han tilføjer, at hans ord ikke skal opfattes som en kritik af den yderst lempelige pengepolitik, der føres af ikke bare USA, men også af Japan, Storbritannien og til en vis grad Den Europæiske Centralbank (ECB). For uden den ville mange lande være i en yderst vanskelig situation.

»Men som investor må vi erkende, at der er en risiko. Når tidspunktet for en normalisering af de pengepolitiske forhold kommer, vil investorerne stå over for meget betydelige udfordringer,« siger Carsten Stendevad.

I juni kom der en forsmag på, hvad der kan ske, når verdensøkonomien skal klare sig uden kunstigt åndedræt fra centralbankerne. Den amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, antydede, at de store opkøb af obligationer bliver trappet ned i efteråret. Det fik kurserne til at falde over hele kloden på aktier, obligationer og andre aktivklasser.

»Der var altså tale om en situation, hvor traditionel risikospredning ikke beskyttede mod tab. Så det kan være en meget urolig periode, vi står foran nu,« siger Carsten Stendevad.

Hvad ATP konkret gør for at polstre sig mod de urolige tider, der måske er på vej, vil direktøren ikke sige.

»Vi er så store, at vi kan påvirke hele markedet. Derfor siger vi aldrig, hvad vi vil gøre. Vi kan derimod godt fortælle, hvad vi har gjort, og lige nu er vi relativt forsigtige, og eksponeret på en sådan måde, at vi maksimalt kan tabe fem milliarder kroner,« siger direktøren.