Arvinger køber billigt ind på boligmarkedet

Mor og far er søde, når en villa eller et sommerhus skal gives videre. Familieoverdragelserne af huse trækker nemlig de største rabatter.

Når det kommer til familieoverdragelser er 15 procent det gyldne tal. Det er nemlig lige netop så mange procent under den offentlige vurdering, man må sælge ejendom til sine direkte arvinger, uden at Skattefar sender et girokort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vrej Gyozalyan

Vi er generøse over for vores familiemedlemmer, når det kommer til handel med fast ejendom. En undersøgelse, som boligsiden Boliga har foretaget, viser, at over halvdelen* af alle villahandler i 2016, der er blevet solgt i den specielle handelsform 'familieoverdragelse', er handlet mere end 15 procent under den offentlige vurdering.

- Familieoverdragelse er en handelsform, der giver familiemedlemmer mulighed for at handle ejendom til en bedre pris. Ofte er det forældre, der har en interesse i at give noget arv videre til deres børn, uden at de bliver beskattet af det, siger Morten Skak, der er lektor på Syddansk Universitets Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi.

Når det kommer til familieoverdragelser er 15 procent det gyldne tal. Det er nemlig lige netop så mange procent under den offentlige vurdering, man må sælge ejendom til sine direkte arvinger, uden at Skattefar sender et girokort.

Er prisen lavere, er der nemlig tale om en gave af en sådan størrelse, at der skal betales gaveafgift til staten, det skriver Boliga.

Sommerhus i gave
Det er dog ikke kun ved villaer og rækkehuse, at forældre og andre helt nærtstående familiemedlemmer er rundhåndede.

Af de sommerhuse, der er handlet ved familieoverdragelse i 2016, er nøglerne til godt hver tredje nemlig givet videre efter handler, hvor prisen også har ligget mere end 15 procent under den offentlige vurdering.

- Sommerhuse er i særdeleshed lette at give videre - for de er ikke bundet af at ligge lige det sted, hvor børnene gerne vil bosætte sig i modsætning til eksempelvis barndomshjemmet, siger Morten Skak til Boliga.

- Og så har et sommerhus jo også den fordel, at man kan forære det til alle sine arvinger - så er der ikke noget at slås om.

Spar hundredetusinder af kroner
Af alle de familieoverdragelses-handler, der er indgået i 2016, er det ved villaerne og rækkehusene, der gives de største prismæssige afslag.

I gennemsnit er de huse, der er handlet til familiemedlemmer, nemlig solgt 273.211 kr. under den offentlige vurdering, mens fritidshusene er blevet solgt 195.198 kr. under det, som staten har vurderet dem til at være værd.

Inden man begiver sig ud i en familieoverdragelse, er et godt råd fra Morten Skak dog, at man gennemtænker og evt. rådfører sig med juridisk ekspertise.

- Der er tale om en form for arv. Og det er ikke altid udelukkende idyl - specielt ikke, hvis der er flere børn. For så går den rabat, som det ene barn får på den faste ejendom, jo ud over den samlede arv. Så for at undgå ballade kan det være en god ide at få noget juridisk bistand, siger han.

Se salgspriser på villaer, der er handlet via familieoverdragelse her

*54% af alle familieoverdragelses-handlerne af villaer og rækkehuse er i 2016 indgået til en pris, der ligger mere end 15% under ejendommens sidst kendte offentlige vurdering.