Arver jeg i stedet for min afdøde bror?

To ud af tre søskende lever, men hvem modtager den afdøde brors arv?

Hvis forældrene ikke har oprettet testamente, så gælder arvelovens standardregler i forhold til børnene. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERNST VAN NORDE

? Mine forældre havde tre børn sammen. Det ene barn døde for 20 år siden og har kun efterladt sig en ægtefælle. Min mor er en ældre, rask kvinde på 85, der sidder i uskiftet bo efter min far.

Ved min mors død vil arven så blive delt i tre portioner til hver af os søskende? Vil min søster og jeg arve min brors portion? Eller hvem? Og i tilfælde af, at vi arver min bror, vil vi så skulle betale den høje arveafgift?

Har prøvet at læse mig frem til svarende på ovenstående spørgsmål, men syntes det er svært at få et helt entydigt svar, derfor håber jeg, at I kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen J.

! Hvis dine forældre ikke har oprettet testamente, så gælder arvelovens standardregler. Din afdøde bror havde en ægtefælle, men ingen børn. Ægtefællen arver ikke, når der ikke er oprettet testamente. Stedbørn har heller ikke arveret efter loven, og det samme gælder plejebørn.

Din bror har ikke børn, og derfor vil arven efter dine forældre tilfalde din søster og dig til lige deling, med mindre din mor ved testamente bestemmer andet. Da din mor sidder i uskiftet bo, kan hun ved testamente kun råde over 3/8 af det samlede bo.

Den boafgift, I skal betale, er på 15 procent af den nettobobeholdning, der overstiger jeres to bundfradrag. I 2015 er bundfradraget 272.900 kroner, det vil sige, at der skal betales 15 procent af beløb over 545.800 kroner.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk