Aristokraten fra Alsace

Alsace vine. Der er ingen tvivl om, at Chardonnay stadig er verdens mest populære hvidvinsdrue hos både producenter og forbrugere, men andre sorter byder sig til. Kig efter Riesling.

Ilsus, "landet ved Ill", døbte romerne stedet, efter dets beliggenhed ved floden Ill. At Alsace har rødder tilbage i romertiden afspejles i mange af de nuværende bynavne. Saint-Hippolyte har navn efter den romerske martyr Hippolytos, som døde i år 235. Guebwiller kommer af Gebunvilare, og Colmar var "dueslagsbyen", Columbaria. Mons Caesaris kender vi som den charmerende by Kaysersberg.

Noget særligtHvor alle andre franske vindistrikter næsten udelukkende fokuserer på den geografiske oprindelse og "le terroir", er man i Alsace også inspireret af de druesorter, der er brugt. I Alsace var enkeltdruevine normen, længe inden det kom på mode andre steder i verden.

Der er ingen tvivl om, at Riesling er aristokraten blandt de syv fine Alsace-sorter.

Riesling er en hårdfør og meget taknemmelig drue at dyrke. Den befinder sig godt i meget forskelligartet jordbund, men i skiferjorden ved Mosel og i den kalkholdige jord ved Riquewihr i Alsace, giver den fremragende kvalitet.

Der er en verden til forskel i alsacernes og tyskernes opfattelse af, hvordan Riesling skal fremstilles. Hvor tyskerne understreger Rieslings lette, sødmefulde charme, frembringer vinbønderne i Alsace en ren, fyldig og helt tør vin, der dog har en snert af den samme karakterfulde duft, som kendetegner vinene fra Moseldalen og områderne ved Rhinen.

Holdbare vineRiesling er en af de få grønne druer, der giver vine, som tåler lagring, og selv helt tørre Riesling-vine holder sig forbløffende godt. Mange Alsace-Rieslinger sælges først efter et par års lagring, og selv en jævn, lille Riesling kan udvikle sig positivt gennem flere år. Når de får alder vil de udvikle en meget karakteristisk, lidt "petroleumsagtig" duft, og det gælder både Riesling fra Alsace, og Riesling fra de bedste tyske områder.

Mens det går trægt med salget af tyske Riesling-vine i Danmark, har mange vinnydere fået øje på Riesling fra Alsace. Kigger man på udbuddet i supermarkeder, hos specialvinhandlerne og garageimportørerne, har man en fornemmelse af, at hvert eneste kooperativ og hver eneste lille vinbonde er repræsenteret i Danmark, foruden naturligvis de kendte, "gamle" familiefirmaer.

Til bordsTil det moderne, lidt lettere køkken med mere grønt, med påvirkningen fra de orientalske køkkener og med "fisk er ik' så ringe endda", må hvide vine få mere plads på middagsbordet, og vindyrkerne i Alsace er verdensmestre i hvidvin. Ikke mindst til Riesling.

Selv til traditionel, dansk vintermad passer Alsace-vinene fortræffeligt. På mange måder ligner vores mad jo også den tyske og dermed Alsace-køkkenet. Man kan sige, at maden i Alsace er landlig som vores, men med fransk esprit, og det er ikke nogen kedelig blanding. Og tro det eller lad være, i Frankrig drikker man også hvidvin om vinteren, og mange af hvidvinene er Riesling.

Jeg gør det også, for Riesling er et vidunder af en druesort. Den ukronede konge i Alsace.

Det besluttede jeg mig for at vise ErhvervsBladets vinelskere. Derfor gik jeg efter guldet og valgte syv domæner ud blandt mine mange favoritter. Det blev ikke helt billigt, men hver eneste vin er prisen værd og egnet til at overbevise eventuelle tvivlere om Rieslings storhed.