Antallet af dårlige betalere stiger

Mere end fem procent af den voksne befolkning er nu registreret i RKI.

Flere danskere skylder for mange penge væk, viser tal fra Experians RKI-register. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er blevet flere danskere, der skylder for mange penge væk, viser tal fra Experians RKI-register ifølge Jyllands-Posten.

Antallet af personer i registret er det seneste år steget med 3,5 procent til 229.418, eller lige over 5 procent af den voksne befolkning.

Den gennemsnitlige gæld for de registrerede er samtidig steget fra lige under 40.000 kr. til mere end 72.000 kroner og sammenlagt skylder de gældsramte 16,6 milliarder kroner væk viser tallene.

Efter flere år med lavvækst, faldende beskæftigelse og vakkelvorne huspriser er flere danskere kommet så langt ud i gæld, at der ikke er en realistisk vej tilbage.

»Det er rigtig slemt at så mange mennesker er så forgældede i Danmark, at de ikke har mulighed for at komme ud af det på egen hånd længere. Krisen har været skrap ved mange. Nu har vi alle sammen et ansvar, fordi gælden er blevet så stor, og de kan ikke komme ud af den selv,« siger Frank Papsø, der er salgsdirektør i Experian.

Han foreslår, at man tilbyder de værst ramte gratis gældsrådgivning, og at man slår hårdere ned på finansieringsselskaber, som bliver ved med at låne til denne gruppe til skyhøje renter.

Lyspunktet i analysen finder man hos gruppen fra 18 til 20 år, hvor der har været et fald i antallet af registrerede samtidig med at deres gennemsnitlige gæld er blevet mindre.