Antallet af andelsboliger til salg eksploderer

Antallet af andelsboliger til salg i København er steget 517 procent på godt to år. I samme periode er udbudspriserne raslet ned – men det har lokket køberne ud af busken.

Det går rigtigt godt med salget af københavnske andelsboliger, lyder det fra ejendomsmæglerne, der bl.a. nyder godt af, at andelsboligforeningerne har set de faldende boligpriser i øjnene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jan Jørgensen

Da rådhusklokkerne ringede år 2008 ind, havde sultne boligsøgende i Københavnsområdet kun 284 andelsboliger at vælge mellem. I februar 2010 var tallet vokset til 1.751 – en stigning på 517 procent.

Og når man efterhånden ikke kan se skoven for bare træer, skulle man tro, at det er blevet meget sværere at få lokket en underskrift ud af køberne. Faktisk forholder det sig lige modsat.

I dag tager det nemlig kun gennemsnitligt 123 dage at få solgt sin andelsbolig i København, mens der i januar 2008 i gennemsnit gik 217 dage.

Det hænger i høj grad sammen med, at andelsboligindehaverne har været hurtige til at se livets barske realiteter på boligmarkedet i øjnene – altså de hastigt faldende boligpriser.

Det udmønter sig konkret i, at den gennemsnitlige udbudspris for en andelsbolig i hovedstaden er dykket fra 1,4 millioner kroner til 865.000 kroner – et fald på 38 procent. Det viser tal fra ejendomsmæglernes boligportal boligsiden.dk.

Læs også: Giftige lån kan køre andelsforeninger i sænk

Ejendomsmæglerne mærker da også, at københavnerne igen er begyndt at forelske sig i andelsboligerne:

»Det går faktisk rigtigt godt med salget. For få år siden udgjorde salget af andelslejligheder kun to procent af det samlede salg. I dag er tallet 35 procent og stadigt stigende,« siger kommunikationschef i ejendomsmæglerkæden Home Niels H. Carstensen.

Han regner endda med, at andelen kan vokse endnu mere og måske komme til at udgøre halvdelen af det samlede salg af lejligheder i København. Nogle af de mest populære andelsboliger i København er de to- og treværelseslejligheder – til den rigtige pris, vel at  mærke:

»En toværelseslejlighed til en pris på op til 550.000 kroner med en månedlig afgift til andelsforeningen på 3.000 kroner er en rigtig attraktiv vare, der ikke samler støv på hylden,« siger Niels H. Carstensen.

Det samme gør sig gældende for en treværelseslejlighed med et prisskilt på maksimalt 800.000 kroner, hvor boligafgiften ikke overstiger 5.000 kroner.

Læs også: Systematisk overvurdering af andelsboliger

Det skal dog ikke afholde indehaveren af en andelslejlighed med tre værelser i et attraktivt område i København fra at banke på døren til Homes forretninger, selv om prisen lyder på 1,2 million kroner:

»Hvis boligydelsen til gengæld er lav, så er det også en attraktiv bolig,« siger Niels H. Carstensen.

Selv om priserne på andelsboliger i København de seneste to år kun har bevæget sig mod syd – endda i et tempo, der var Tour de France-feltet værdigt – er der lys forude for sælgerne af andelsboligerne:

»De seneste og helt dugfriske tal viser faktisk, at der har været en stigning den seneste måned. Den er ikke stor, men den er der,« siger Niels H. Carstensen.