Ann Lehmann Erichsen, privatøkonom og afdelingsdirektør, Nordea

Fælde et. Du sparer op uden plan. Ingen plan – ingen risikoprofil.

Ann Lehmann Erichsen Fold sammen
Læs mere
Foto:
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uden risikoprofil ingen retningspil på din måde at spare op og investere på. Finanskrisen kan meget vel have givet nogle mennesker en overdosis risikoaversion.
 
Fælde to. Du mangler en tidsplan for forskellige typer af opsparinger. Man kan med fordel forklare sig selv, hvorfor det nu er, at man har så mange penge stående kontant. Finanskrisen har ikke gjort os bedre til at træffe langsigtede beslutninger. Tværtimod. Vi går frem efter forsigtighedsprincippet, men forsigtighed er heller ikke gratis.
 
Fælde tre. Vil og kan jeg arbejde til, jeg bliver 70 år? Det  er ”optimisme fælden” – jeg er supermand, og jeg har mit drømmejob, til jeg bliver 70 år. Det har alle ikke, men alle kan have en plan og opsparing til at klare de livsudsving, de fleste af os oplever.
 
Fælde fire. Man bruger sin tid forkert, når det handler om at varetage sine egne økonomiske interesser. Mit gæt er, at tidsforbruget til kort- og langvarige forbrugsgoder har fokus! Mens tidsforbruget på pension og andre komplekse forbrugsaftaler/aftaler er meget lavt.
 
Fælde fem er uvidenhed om, hvad det betyder at være gift/bo sammen. Det koster i princippet ikke noget at blive gift – men det gør skilsmissen. Vi kaster os ind i livets virkelig store beslutninger med lukkede øjne. Og det er jo ikke umuligt at sætte sig lidt ind i, hvad det betyder.