Andelsrod, bilboom, prisefterslæb og rentefradrag

Berlingske har i denne uge sat fokus på enorme forskelle i værdien af andelsboliger, som gør det til lidt af et lotteri for købere og sælgere.

Andelsforeningen Blidahlunds formand Jens Leth-Nissen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan være mange hundrede tusinder af kroner i forskel på prisen på en andelsbolig, afhængigt af hvilken valuar der har vurderet den.

Det er kernen i nogle verserende retssager, som Berlingske har sat fokus på i den forløbne uge – og fortsætter med at sætte skarpt på i næste uge.

De store forskelle bunder i forskellige metoder, som valuarer har brugt til at værdisætte andelsejendomme. Men de meget forskellige resultater har udløst erstatningskrav fra andelssælgere, der mener, at de har tabt penge.

I to aktuelle sager ved Lyngby Ret har andelssælgere fået henholdsvis cirka 1,8 million og 700.000 kroner mindre for deres lejligheder, end de senere blev vurderet til – uden at det kunne begrundes med den almindelige prisudvikling.

Vilkårligt

Sagerne føres af advokat Kasper Westberg fra advokatfirmaet Elmann.

»Valuarvurderingerne er helt vilkårlige og kun yderst sjældent underbygget af reference­handler (priser på sammenlignelige ejendomme, red.). Valuarerne anlægger efter forgodtbefindende egne principper for vurderingen. Samme ejendom kan på den måde variere mere end 100 procent i pris. Det, ved enhver, har ikke har hold i virkeligheden,« siger han og får opbakning af Martin Hyllekvist, som er specialist i salg og vurdering i andelsboliger i Andelsbutikken på Frederiksberg.

»Jeg ser det problem, at forskellene i vurderingerne er på op til 15.000 kroner per kvadratmeter, og andelshavere har problemer med at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert,« siger han. I sit daglige arbejde med at vurdere og sælge andelsboliger støder han jævnligt på uforståeligt lave valuarvurderinger – uforståelige, fordi der ikke er en forklaring på, hvordan vurderingerne er blevet til.

»Man bør som det første sørge for, at Dansk Ejendomsmæglerforenings normer bliver fulgt. Men man kan også savne, at valuarerne får bedre retningslinjer. Det virker, som om de er forholdsvis løse, når man i et kvarter som Østerbro kan komme frem til vurderinger på sammenlignelige ejendomme, der går fra 15.000 til 22.000 kroner pr. kvadratmeter,« siger Martin Hyllekvist.

Bilsalget kører derudad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Bilsalget kører derudad

19.531

Så mange biler blev der solgt i Danmark i januar, og dermed fortsætter bilsalget det rekordstore omfang, det havde i 2016. Lav rente, stigende huspriser og høj forbrugertillid får æren for udviklingen.

Udsigt til halvering af renten

På mandag indleder Realkredit Danmark auktionerne, der bestemmer renten på flekslån i det kommende år. Især F5-lån uden afdrag står til et rentedyk, hvis seniorøkonom Sonia Khans analyse holder stik. Så kan de se frem til en halvering af ydelsen, hvilket svarer til, at et lån på en million kroner vil koste 825 kroner efter skat om måneden. Hvis man betaler afdrag på lånet, udgør besparelsen kun 280 kroner om måneden. Renten på F1-lån med afdrag har kun udsigt til at falde en lille smule svarende til 65 kroner om måneden. Renten er allerede nu i minus og forventes at lande i omegnen af -0,05 procent.

Villaer, parcelhuse i Aalborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Boligpriserne er stadig langt fra toppen

Priserne på ejerboliger i Danmark er stadig langt fra de glade dage i 2007, da de toppede. I hvert fald hvis man måler dem i reale priser, påpeger chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit. Når man tager højde for inflationen, er huspriserne nemlig stadig 18,9 procent under niveauet på toppen. Det betyder, at et hus, der dengang kostede to millioner kroner, i dag sælges for 1.622.000 kroner.

Det betyder også med den nuværende prisudvikling, at der vil gå en rum tid, før realpriserne er oppe på samme niveau. Hvis den nuværende stigning på 1,4 procent årligt fortsætter, går der 15 år. Og hvis stigningen kun fortsætter med en procent årligt, vil der gå næsten 21 år, før husene igen har indhentet værdien fra 2007.

»Det betyder med andre ord, at de værst stillede boligejere, der købte hus på toppen, vil have oplevet en periode fra 2007-2038, altså 31 år, hvor de har måttet indkassere et reelt tab, såfremt de har skullet afhænde deres bolig,« konkluderer Lise Nytoft Bergmann.

Hun minder samtidig om, at prisniveauet dengang for ti år siden var udtryk for en boligboble.

Beskæring af rentefradrag titter frem igen

Regeringen gik tidligere på ugen i gang med den svære opgave at forhandle fremtidens boligskat på plads. I den forbindelse dukkede en yderligere beskæring af rentefradraget op som en del af forhandlingerne. Allerede i forbindelse med den tidligere regerings såkaldte 2025-plan blev det foreslået at nedsætte rentefradraget gradvist med i alt fem procentpoint i 2021-2025. Det ville i 2025 betyde en forhøjelse af skattebetalingen på 1.250 kroner for en person med renteudgifter for 50.000 kroner.

Parterne i forhandlingerne bekræfter, at rentefradraget er kommet i spil, og fradraget er allerede nu ved at blive nedbragt fra de oprindelige godt 33 procent til i 2019 at udgøre en gennemsnitlig skatteværdi på 25,7 procent. Det bliver spændende at følge, om et lavere rentefradrag skal finansiere lavere skat på boligerne og hvilken effekt, det vil få. Alt andet lige vil et lavere rentefradrag ramme unge boligkøbere, der typisk har større lån end de lidt ældre, som dels har købt billigere for år tilbage, dels har haft tid til at nedbringe deres lån og dermed renteudgifter.