Andelslånere skal prutte om renten

Bankernes rente på andelslån følger ikke med, når Nationalbanken sænker renten.

Bor du i andelsbolig, betaler du måske en høj rente i banken, selv om Nationalbankens rente er rekordlav. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Ernst van Norde

Nationalbankens udlånsrente er faldet fra 5,5 procent sidste efterår til de nuværende rekordlave 1,65 procent, menrenterne på andelsboliglån er ikke faldet tilsvarende, skriver 24timer.

En analyse Mybanker viser, at forskellen på Nationalbankens renter og bankernes renter på andelsboliglån var omtrent dobbelt så stor i midten af maj i år som i januar 2007. I øjeblikket koster det op til 22.500 kroner mere om året at betale af på en million kroner i andelsboliglån, end det gjorde i 2007.

»Ingen renter er som udgangspunkt faste. Og at dømme efter de høje andelsrenter i øjeblikket burde det mange steder være muligt at presse lånet adskillige procent ned,« vurderer partner i Mybanker Morten Westergaard over for 24timer.

Til forskel fra boligejere kan Danmarks 220.000 andelsboligejere ikke optage fastforrentede lån i realkreditinstitutterne.

Forbrugerrådet opfordrer banklånerne til at prutte mere om prisen.

»Især andelslånerne betaler dyrt for bankernes store tab. Hvis du ikke aktivt bearbejder din bank, kan du være sikker på, at du betaler den højeste pris,« siger økonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet til 24timer.