Andelsforening begæret på tvangsauktion

Enkelte andelsforeninger kæmper med økonomien, efter de har indgået såkaldte "swaplån" med deres kreditorer. En af de ejendomme er nu kommet på tvangsauktion.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renteswap. En lånetype, der var populær i slutningen af 00'erne, men som har vist sig at være det helt forkerte valg for enkelte andelsforeninger.

Og de omdiskuterede lån har nu krævet endnu et offer: Andelsforeningen AB Istedgade 44-46 Eskildsgade 23 er nemlig under likvidation på grund af økonomiske problemer, og deres ejendomme er netop begæret på tvangsauktion på tvangsauktioner.dk.

Det skriver Boliga.dk

»Det er dybt tragisk, at vi er endt her, selvom det har været længe undervejs,« siger den tidligere formand Keith Williamsson.Ifølge ham skyldes foreningens problemer to aspekter: swap-lån og en for høj pris, da foreningen i sin tid købte ejendommene af Københavns Kommune. Sidstnævnte aspekt har været behandlet ved domstolene, hvor kommunen fik medhold.

» Vi er blevet kaldt grådige småspekulanter på jagt efter en hurtig gevinst, men sådan var det ikke. Det har været et rigtig hårdt forløb for mange af andelshaverne. Jeg håber dog på en løsning til det sidste,« siger Keith Williamsson.

Bytter rente med bankenSwap-lån er lidt forenklet forklaret en aftale, hvor andelsforeningen og banken eller kreditforeningen "bytter" eller "swapper" rente.

Sådan at andelsforeningen har haft optaget et lån med variabel rente, men derefter aftaler med banken eller en anden kreditor, at de i stedet betaler en fast rente - typisk ud fra en forhåbning om en stabil boligafgift.

Problemet for andelsforeningerne er, at renten efterfølgende er faldet, og de derfor kommer til at betale en såkaldt overrente, der gør foreningens værdi negativ.

Nogle foreninger har så - på trods af stigende boligafgifter - haft problemer med at betale af på lånene. Samtidig er gælden vokset.I følge salgsopstillingen på tvangsauktioner.dk, er kreditorerne Nykredit og Arbejdernes Landsbank. Foreningens gæld er på knap 29 mio. kr.

Her kan du se ejendommen