Andelsboliglån nu billigere end realkreditlån

Den heftige konkurrence på markedet for andelsboliglån har presset renterne så langt ned, at det nu er muligt at finde billigere finansiering til en andelsbolig end til en ejerbolig med et fastforrentet realkreditlån.

Der er gode penge at spare på boliglån, hvis man afsøger markedet. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har netop skiftet Nordjyske Bank ud med Langå Sparekasse. Det skyldes hverken utilfredshed med den gamle bank eller en særlig geografisk tilknytning til den lille lokale sparekasse med to filialer i henholdsvis Langå og Randers.

Vi fik kort og godt et tilbud, som vi ikke kunne sige nej til med en rente på vores andelsboligkredit på bare 2,15 procent.

Til sammenligning kan man i øjeblikket få et 30-årigt realkreditlån til to procent i rente. Oveni kommer et særligt gebyr til realkreditselskabet kaldet bidrag. Når de to tal lægges sammen, løber de årlige omkostninger i procent (ÅOP) hurtigt op i over tre procent afhængigt af blandt andet belånings­graden.

Vil man have renten på sit andels­boliglån ned under det niveau, kræver det dog lidt knofedt, forhandlingsevne og is i maven. I min lille familie sender vi jævnligt vores økonomi i udbud på Mybanker.­dk for at syreteste renterne på husstandens lån. Det har været et godt redskab til at holde vores nu daværende bank på tæerne med konkurrencedygtige renter.

Men da vi senest tog en omgang med Mybanker.dk i foråret, meldte Langå Sparekasse sig på banen med tilbud om en rente på 2,8 procent, som altså lå marginalt under de 2,95 procent, vi betalte i Nordjyske Bank.

Vi meldte høfligt tilbage, at besparelsen var for lille i forhold til det bøvl, der trods alt følger med at skifte bank med nye kort, koder, flytning af betalingsaftaler og en ny netbank, man skal lære at kende.

Sparekassedirektøren – som selv tog sig af forhandlingerne – var hurtig til at sende bolden retur med tilbud om en rente på 2,5 procent. En rente, som Nordjyske Bank med det samme matchede for at holde på os.

Alligevel valgte vi at tage en tur mere i forhandlingsmanegen med sparekasse­direktøren for at se, om citronen kunne presses yderligere. Han kom med et sidste tilbud på 2,15 procent, men så skulle vi også slå til, så han ikke endte med »at sidde tilbage med citronsaft i såret«, lød det.

Vi har nu modtaget vores nye kort fra den lille sparekasse i provinsen og glæder os over, at hele øvelsen sparer os for rundt regnet 1.000 kroner om måneden.

Samtidig er det rent psykologisk en dejlig fornemmelse at vide, at vi betaler mindre for vores andelsboligkredit, end hvis vi havde et fastforrentet realkreditlån i samme størrelsesorden.

Det hører selvfølgelig med til billedet, at renten på andelsboliglån typisk er variabel, mens man med et fastforrentet realkreditlån er sikret den samme rente i hele lånets løbetid. Desuden har man mulighed for at konvertere et fastforrentet lån og nedbringe restgælden, når renten stiger.

Til gengæld har vores andelsboligkredit den fordel, at vi kun betaler renter for det beløb, der er trukket på kreditten. Det er et godt incitament for at nedbringe gæld.

Louise Kastberg er privatøkonomisk journalist på Berlingske Business