Andelsboliger undgår chokfald på et hængende hår

Skat har netop sænket vurderingen på andelsboliger i København med otte procent. Det er markant mindre end de prisfald, der har været på ejerlejligheder.

De faldende vurderinger af andelsboligerne i København kommer, efter at de blev hævet med 55 procent i 2004 og intet mindre end 150 procent i 2006 Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Liselotte Sabroe

Den offentlige vurdering af andelsboliger i København og på Frederiksberg er netop sænket, viser nye tal fra »Skat.« Men kun ganske lidt. Faldet er på otte procent i forhold til sidste vurdering, der fandt sted i 2006. Det er langt mindre end de prisfald på ejerlejligheder, der er set i København siden 2006. De kan let være på 30 procent.

Uden for København er vurderingen af de fleste andelsboliger tilmed sat op. Det gælder eksempelvis på det øvrige Sjælland, hvor vurderingen af en typisk andelsbolig er hævet med 20 procent siden 2006.

I Odense er vurderingen hævet med otte procent, mens den i Ålborg er sat op med 18 procent, viser de nye tal fra »Skat«.

De faldende vurderinger af andelsboligerne i København kommer, efter at de blev hævet med 55 procent i 2004 og intet mindre end 150 procent i 2006. Så der er tale om en markant vending, men dog med et mindre prisfald end ventet.

Følger lejemarkedet

Skattedirektør Jens Perch Nielsen fra »Skat« siger, at de offentlige vurderinger af andelsboliger følger prisudviklingen på private udlejningsejendomme, som ikke er faldet ret meget i pris.

»Det er rigtigt, at ejerlejligheder er faldet ganske meget i pris siden 2006. Men så store prisfald kan vi slet ikke se på de private udlejningsejendomme, som vurderingen af andelsboliger følger. Samtidig er de forholdsvis små fald i vurderingen på andelsboliger i København udtryk for, at vi i 2006 var for forsigtige og satte vurderingerne mindre op, end vi burde have gjort. Det kan vi se nu,« siger Jens Perch Nielsen.
Konsulent Anders Agervold fra Andelsportalen.dk har dog den stik modsatte opfattelse. Han mener, at Skat hævede vurderingerne i 2006 alt for meget, og nu ikke vil indrømme, at de begik en stor fejl. Derfor tør de kun sænke vurderingerne ganske lidt.

Den offentlige ejendomsvurdering spiller en stor rolle for andelshavernes boligformue, fordi en stor del af andelsforeningerne opgør værdien af deres ejendom – og hermed deres formue, som kan belånes – på baggrund af den offentlige ejendomsvurdering.
Samtidig bestemmes værdien af det enkelte andels­bevis som en andel af foreningens formue tillagt værdien af forbedringer i den enkelte bolig. Op mod halvdelen af alle andelsboliger fastsætter boligens værdi ud fra den offentlige vurdering. Så de lavere vurderinger i København betyder, at mange andelsejere kan se frem til, at værdien af deres bolig falder, når den fastsættes på forårets generalforsamlinger. Der er dog foreninger, som benytter en såkaldt valuarvurdering, og de kan godt lægge sig over den offentlige vurderinger.
Selv om de offentlige ejendomsvurderinger kun er faldet otte procent, tegner der sig et billede af større fald i udbudspriserne ved en søgning på boligprisportalen Boliga.dk, bekræfter portalens direktør Ricco Zuschlag.

»Noget tyder på, at sælgere af andelsboliger er mere villige til at sænke udbudsprisen i forhold til sælgere af andre boligtyper. Vi kan i hvert fald konstatere, at der i gennemsnit er skåret over 13 pct. af udbudsprisen blandt de nedsatte andelsboliger,« siger han.
Mange har tilmed høvlet meget store bidder af udbudsprisen. Hele 550 sælgere af andelsboliger har indtil videre sænket prisen med mere end 20 pct. uden at få boligen solgt. Nogle har endda valgt at sænke prisen med 75 pct. – det er typisk nyere andelsboliger med en høj boligafgift.
»Samtidig kan vi se, at der fortsæt kommer flere og flere andelsboliger til salg, ligesom det tager længere og længere tid at få solgt sin andelsbolig. Det øger selvsagt presset på udbudsprisen,« siger Ricco Zuschlag.

Også ejendomsmæglerkæden Home vurderer, at et prisfald på otte procent i København og på Frederiksberg er i underkanten.
»Når vi er ude at vurdere andelsboliger, er der ofte behov for at gå længere ned i forhold til den gamle vurdering. Vi har en tommelfingerregel, der siger, at man skal 20 pct. under vurderingen. Nogle steder lidt mindre, men andre steder også mere,« siger kommunikationschef i Home, Niels H. Carstensen.