Andelsboliger står til store smæk

Der er lagt i ovnen til et ordentligt smæk, når den nye offentlige ejendomsvurdering i begyndelsen af det nye år rammer postkassen i landets andelsboligforeninger.

Her ses Jægersborggade på Nørrebro i København, der er den gade i Norden, der har flest andelsboliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard
Ikke mindst i hovedstadsområdet må andelsboligfolket indstille sig på, at deres andele vil tabe betragteligt i værdi, skriver Søndagsavisen.

»For mig er der ingen tvivl om, at andelsboligerne i hovedstaden står til en stor justering,« siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nybolig Erhverv.

Hans beregninger viser, at priserne på den type ejendomme, der huser andelsboligforeninger, er faldet med 30-40 procent siden toppen i 2006, hvor ren spekulation drev priserne på etageejendomme op i helt urealistiske niveauer.

»Nu er de fleste spekulanter gået konkurs, og priserne har stabiliseret sig på et nyt og lavere niveau,« siger Stig Plon Kjeldsen. Hans bud er, at ejendomsvurderingen i gennemsnit vil blive sat ned med 10 til 20 procent i København, efter et fald på 10 procent ved vurderingen i 2008.

»Udfordringen er, at der har været ganske få handler i perioden, så SKAT vil nok gå forsigtigt til værks, inden de rykker for meget ved vurderingen.«

Jørgen Jørgensen, direktør i EDC Erhverv, er heller ikke i tvivl om, at vurderingerne skal ned.

»Vi så nogle vurderinger i 2006, der var helt ude i hampen, og i dag er kvadratmeterprisen ofte kun det halve af prisen, da det gik bedst. Så selv om SKAT godt vil være forsigtige, så er spørgsmålet, om de kan trække den meget længere,« siger Jørgen Jørgensen.

Han tror, at de nye vurderinger vil medføre et ramaskrig fra mange andelshavere.

»De, som har købt til de høje priser, vil sige, at de er blevet snydt.«

Et dyk i den offentlige vurdering får ikke umiddelbart indflydelse på den månedlige boligafgift, men for mange andelshavere, der af en eller anden grund er nødt til at sælge, kan det betyde store tab. Stig Plon Kjeldsen mener dog også, at der kan være en positiv effekt af en lavere vurdering.

»Jeg tror, at mange ejendomsmæglere venter med spænding på den nye vurdering. Den kan betyde, at maksimalpriserne kommer ned under, hvad folk vil betale. Så en lavere vurdering kan resultere i, at andelsboliger igen sælges til folk på venteliste og ikke via en mægler.«

SKAT vil ikke kommentere de kommende vurderinger på nuværende tidspunkt, da de først lige er begyndt at regne på tallene.