Andelsboliger presser lejere ud af de store byer

Siden 1975 er omtrent 160.000 lejeboliger blevet omdannet til andelsboliger i de store byer som følge af lovgivning, der skulle sikre lejerne mod for høj husleje.

Siden 1975 er cirka 160.000 lejeboliger omfattet af den såkaldte omkostningsbestemte husleje, der holder huslejen nede, blevet omdannet til andelsboliger i de store byer og især i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Den lovgivning, der skulle beskytte lejerne mod for høj husleje, har i stedet drevet de billige lejeboliger ud af de store byer. Det viser tal fra Ejendomsforeningen Danmark, der bygger på tal fra Danmarks Statistik, skriver Børsen.

Siden 1975 er cirka 160.000 lejeboliger omfattet af den såkaldte omkostningsbestemte husleje, der holder huslejen nede, blevet omdannet til andelsboliger i de store byer og især i København.

»De billige boliger bliver presset ud af byen. Det er det, der sker, og det er det, der er sket,« siger økonom og lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak til avisen.

Samme melding lyder fra forskningschef i Statens Byggeforskningsinstitut Hans Thor Andersen:

»Man trækker en masse boliger ud af lejemassen, og de er gået fra at være billige lejeboliger til at være andelsboliger, som – for de fremtidige beboere <saxo:ch value="226 128 147"/> vil være langt dyrere at overtage end de hidtidige lejeboliger«.

Udviklingen skyldes ifølge Børsen, at de fleste privatejede udlejningsejendomme under omkostningsbestemt husleje skal tilbydes til lejerne ved ejerskifte. Det er tilfældet på grund af den såkaldte tilbudspligt, der blev vedtaget i 1975, og den giver lejerne mulighed for køb til en fordelagtig pris.

»Der er i reglen et gab mellem den pris, som lejerne har givet for ejendommen, og den pris, de efterfølgende kan sælge den for som andelsboliger,« siger Morten Skak.

Lejernes LO (LLO) finder prisstigninger på andelsboliger bekymrende, men ifølge cheføkonom Jesper Larsen mener organisationen, at tilbudspligten grundlæggende er god for lejerne, der ved at overtage deres bolig får større medbestemmelse.

Ejendomme opført efter 1991 er ifølge Børsen ikke omfattet af omkostningsbestemt husleje.