Andelsboliger går massekonkurs

For første gang i mands minde går en af københavnsområdets store andelsforeninger konkurs.

Foto: Foto: Colourbox

Beboerne i Andelsboligforeningen Thyra Danebo på Frederiksberg med 110 lejligheder har besluttet at lade foreningen gå konkurs, skriver Jyllands-Posten. Et flertal af foreningens medlemmer har efter flere års forgæves kamp for økonomisk overlevelse besluttet at kaste håndklædet i ringen og dermed opgive al videre afbetaling på de dyre trappelån i form af rentetilpasningslån.

Lånetypen kendetegnes ved at blive dyrere og dyrere år for år, og da foreningen tilmed er blevet rådet til at betale via avancerede såkaldte renteswaps, er gælden i foreningen steget kraftigt.

Krisen er forværret af, at andelshavere er flyttet i nattens mulm og mørke og har efterladt regningen til de resterende andelshavere.

Den forestående konkurs betyder sandsynligvis et stort milliontab til Nykredit, der til det sidste forgæves forsøgte at afværge situationen ved at tilbyde beboerne en betalingspause på nogle måneder, erfarer Jyllands-Posten.

Foreningens advokat, Henrik Stamp, kan ikke oplyse, hvor lang tid en behandling af det yderst indviklede konkursbo vil vare. Og ingen kan således i øjeblikket rådgive de mange andelshavere i foreningen.

»Men de vil dog næppe kunne sælge deres andele i den nuværende situation,« siger Henrik Stamp.