Andelsboliger åbner ladeport for skattesvig

Nye vedtægter for andelsboliger åbner skattehul for gavmilde forældre.

Foto: Andreas Hagemann Bro
Det skriver Søndagavisen.

Krisen på boligmarkedet får flere og flere andelsboligforeninger til at ændre vedtægterne og lukke op for forældrekøb, hvor forældrene køber boligen og lejer den ud til barnet.

Men forældrekøb er ikke kun en mulighed for at skaffe sit barn et sted at bo. Forældrekøb gør det også let for forældrene at omgå arveafgiften, hvis de senere sælger andelen for en slik til barnet.

I foråret erkendte Skattevæsenet overfor Søndagsavisen, at der ikke blev ført systematisk kontrol med, om der snydes i forbindelse med familiehandler med ejerlejligheder. Og når det gælder andelsboliger, er muligheden for at blive opdaget endnu mindre.

»Bliver en andelsbolig solgt under handelsværdien, skal der betales gaveafgift. Men det er et spørgsmål, om Skat kan efterprøve prisen, da der ikke er nogen åbenlys kontrolmulighed. Når det gælder andelslejligheder, foreligger der hverken en offentlig vurdering eller oplysninger om købs- og salgspriser,« siger advokat Henrik Qwist, partner i Nielsen & Thomsen Advokater.

Når skattemyndighederne hverken kender salgsprisen eller foretager en offentlig vurdering af andelslejligheder, skyldes det ifølge funktionschef i Skat Bjarke Køhler, at det ikke er boligen, man køber og sælger, men et andelsbevis.

»Men det ændrer ikke ved, at der skal betales gaveafgift, hvis man sælger den for mindre, end den er værd. Det har man pligt til at opgive,« siger Bjarke Køhler.

Gaveafgiften er på 15 procent efter et bundfradrag på 58.700 kroner. Sælger man således en andel til børnene for 50.000 kroner, selv om handelsværdien er på 600.000 kroner, sparer barnet omkring 75.000 kroner. I ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, er man ikke glad for, at forældrekøb er ved at vinde indpas på andelsboligområdet.

»Forældrekøb er passivt medlemskab, og det duer ikke i en andelsboligforening. Det er ikke noget, vi kan forhindre. Vi ser også, at det sniger sig ind, når nye foreninger bliver stiftet,« siger Jan Hansen, der er direktør i ABF.