Anbefalinger skulle komme boliglånere til gavn

Bred politisk aftale om realkredit er på plads, efter eksperter kom med otte anbefalinger. Se dem her.

ARKIVFOTO. (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

København. Et bredt politisk flertal har landet en aftale om realkredit, der præsenteres torsdag.

I september kom et ekspertudvalg kom med otte anbefalinger, som skulle sikre mere mobilitet og gennemsigtighed på realkreditmarkedet.

Udvalget blev nedsat i kølvandet på Nykredits forhøjelse af bidragssatserne, der skabte voldsom kritik fra kunder og politikere. Senere fulgte andre selskaber dog trop.

Her er anbefalingerne:

1. Det skal være lovpligtigt for realkredit- og pengeinstitutter at begrunde, hvilke forhold der ligger bag eventuelle stigninger i rente, bidrag eller gebyrer over for kunderne.

2. Desuden skal stigningen varsles fire måneder i forvejen mod kun tre måneder i dag.

3. Varslingsperioden på fire måneder skal også gælde for rentestigninger, så reglen om en måneds varsel fjernes. Det skal sikre lige konkurrencevilkår mellem realkreditlignende lån og realkreditlån.

4. Hvis selskaberne ikke overholder varslingsfristerne, skal annoncerede stigninger ikke kunne træde i kraft.

5. Selskaberne skal ikke have lov at opkræve indfrielsesgebyr samt kurtage og kursskæring i varslingsperioden, hvis kunderne vil skifte realkreditinstitut efter varslede prisstigninger.

6. Kursskæringens beløbsmæssige andel af rentebeløbet skal oplyses på hver terminsopkrævning på rentetilpasningslån og på realkreditlignende lån.

7. Ved stigninger i renter, bidrag eller gebyrer skal varslingsbrevet indeholde oplysninger om:

a) Kursværdien af kundens lån.

b) At kunden har mulighed for at indfri lånet og omlægge det til et andet lån i samme institut eller hos en anden låneudbyder.

c) At oplysninger om andre lånudbydere kan findes på prisportaler, drevet af private udbydere, og på prisportalen for boliglån.

8. Sidste anbefaling retter sig mod likviditet på realkreditmarkedet. Den lyder, at aftalen om, at der skal tilbydes Cita-baserede realkreditlån, hvis der udbydes Cibor-baserede realkreditlån, ophæves.

Kilder: Erhvervs- og Vækstministeriet