Aktionærer forgyldes: Så højt bliver årets aktieudbytte

Nye tal fra Nationalbanken løfter sløret for, hvor stort det samlede aktieudbytte bliver i 2016 - der er lagt op til endnu et festår.

Årets samlede aktieudbytte tegner til at blive det tredje højeste, skriver Nykredits cheføkonom Tore Stramer i en kommentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: WSF

2016 tegner til at blive et gyldent år for aktionærerne i de børsnoterede danske selskaber. Det samlede aktieudbytte har kurs mod at lande på omkring 55 milliarder kroner, skriver cheføkonom Tore Stramer fra Nykredit i en kommentar.

Han henviser til, at Nationalbanken netop har offentiggjort tal for værdipapirstatistikken, der blandt andet løfter sløret for årets aktieudbyttebetalinger.

»At vi allerede nu kan gøre status over aktieudbyttebetalinger for året samlet set skyldes, at stort set alle udbyttebetalinger finder sted inden for årets første fem måneder. Konklusionen er derfor også, at udbyttebetalinger i 2016 ender på det tredje højeste niveau i statistikkens 16-årige levetid,« skriver Tore Stramer.

Aktieudbyttet for 2016 er ifølge cheføkonomen kun blevet overgået  i 2006 og 2015, hvor det landede på henholdsvis 75,6 og 88,3 milliarder kroner.

Ser man på aktieudbyttebetalingerne over de seneste to år, slår de sammenlagt alle rekorder, da de løber op i svimlende 143 milliarder kroner.

»Den store fremgang i aktieudbyttebetalinger skal helt naturligt ses i lyset af, at aktiemarkedet generelt har været præget af store kursstigninger over de seneste år. Konkret er det danske C20-indeks steget med hele 46 procent siden starten af 2014 og ligger i øjeblikket tæt på all-time-high,« lyder det i kommentaren.

Tore Stramer henviser til, at fremgangen på aktiemarkedet både giver et mærkbart løft til danskernes aktieformuer og samtidig kaster en kontant udbetaling af sig i form af stigende udbyttebetalinger.

»Det trækker isoleret set i retning af at øge danskernes disponible indkomster, hvilket alt andet lige understøtter privatforbruget. Der er dog et meget stor »men«. Aktieformuen er således skævt fordelt og ejes primært af familier med i forvejen høje indkomster.«

En stor del af udbyttebetalingerne sker desuden til pensionskasser, investeringsforeninger og udlændinge. Man skal derfor heller ikke sætte næsen op efter, at de seneste års voldsomme fremgang i aktieudbyttebetalinger giver et markant skub til privatforbruget nu og her, påpeger cheføkonomen.

Om der skal betales udbytte til aktionærerne - og hvor meget - bliver besluttet, når selskaberne holder generalforsamling. Hvis man skal have del i udbyttet, kræver det derfor, at man ejer aktier i det pågældende selskab den dag, hvor generalforsamlingen finder sted.