Aktieuro giver minus på kontoen hos pensionsopsparerne

Landets største pengetank ATP fik et negativt afkast i årets første kvartal på 1,1 mia. kr. Der er tale om en normalisering af afkastene efter en række gyldne år, mener ATP.

Direktør i ATP, Christian Hyldahl måtte sande, at det har været en svær start på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renten i USA er på vej op og aktierne er i krise med kursfald. Det er en ubehagelig cocktail for de danske pensionsopsparere.

For første gang i flere år kommer landets største pengetank i form af ATP ud med et negativt afkast her i 1. kvartal af i år. Mere præcist blev det til et minus på 1,1 mia. kr. Det er på den del af ATPs portefølje, som den store pengetank kan investere frit.

»I et svært marked var et negativt afkast på 1,0 pct. i årets første kvartal tilfredsstillende i lyset af det meget høje afkast, vi realiserede i 2017,« siger direktør i ATP Christian Hyldahl.

Han mener, at de de negative afkast er udtryk for, at afkastene efter en række gyldne år er ved at blive normaliseret, fordi centralbankerne er ved at stoppe med at give kunstigt åndedræt til de finansielle markeder ved at stramme likviditeten og hæve renterne.

Det er især udenlandske børsnoterede aktier og statsobligationer, der har givet minus, mens investeringer i unoterede aktier, infrastruktur og fast ejendom bidrog positivt til kvartalsafkastet.

»Vi har været begunstiget med exceptionelt høje afkast i de senere år. Vores strategi er fortsat at investere og tage risiko for at skabe afkast på trods af den stigende usikkerhed i markederne,« siger Christian Hyldahl.

Landets tredje største pensionsselskab i form af Nordea Liv & Pension er også netop kommet med regnskab for 1. Kvartal.

Heri skriver selskabet, at »øget uro på de finansielle markeder påvirkede markedsafkastet negativt. Kunder med VækstPension Aktiv Mellem risiko og 15 år til pension fik et afkast på minus 2,4 pct.«