Aktier giver gode afkast – hvis der går mere end ti år

Hvis man skal være sikker på at få et godt afkast på aktier, som er højere end det, en obligation giver, skal tidshorisonten være meget lang og typisk mere end ti år. Det viser de historiske erfaringer.

Den seneste tids uro på aktiemarkeder i hele verden har skabt bekymring blandt investorer og opsparere, mens historisk set har aktier givet bedre afkast end obligationer. Foto: Kimimasa Mayama/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over de seneste godt 100 år har aktier givet et bedre afkast end obligationer, viser beregninger fra Danica Pension.

Men spørgsmålet er, om der virkeligt skal 100 år til for at opnå sådanne resultater, eller om kortere perioder kan udvise fornuftige stabile aktieafkast.

Hvis investeringshorisonten er nede på ti år, skal man være opmærksom på. at de fleste tiårsperioder har givet et gennemsnitligt afkast på omkring syv procent, men med store afvigelser.

I løbet af de seneste 40 år har der været tiårsperioder med gennemsnitlige afkast på 17 til 18 procent. Men de dårligste tiårs­perioder har indeholdt både en bristet IT-boble og en finanskrise, hvor det ikke har været muligt at skabe et positivt afkast selv over en horisont på ti år.

Så det gælder om at passe på med aktier over kortere perioder. Aktierne har dog rettet sig hurtigt efter finanskrisen, således at de nu over de seneste ti år igen har givet et mindre positivt afkast på 6,7 procent i gennemsnit.

Ti år er kort tid

Ses der på 30-årsperioder, har aktierne stadig klaret sig godt. Der har endda været flere 30-årsperioder med årlige tocifrede afkast på aktier. Og man har altid mindst fået et gennemsnitligt afkast på otte procent.

Ti år er derfor en kort periode, når det handler om aktier. Hvis aktier skal give et bedre afkast end eksempelvis obligationer, så er en horisont på ti år langtfra altid nok.

En 20-årig periode har generelt givet fornuftige afkast, men der har dog været enkelte perioder med afkast på fire til fem procent. Kommer man op på en 30-årig horisont, ligger afkastet historisk set på minimum otte procent i snit, og det er afkast i denne størrelsesorden, man normalt vil forvente af aktier på langt sigt.