Aktiekrise surt for pensions-opsparerne

De senere dages aktiekrise risikerer at give afkastet på den danske pensionsopsparing et ordenligt hak i tuden. Nordea Liv & Pension skruer ned for optimismen.

Foto: Christian Als. Panik på aktiemarkederne sætter sine spor for de danske pensionsopsparere.
Læs mere
Fold sammen

De senere dages aktiekrise er surt show for de danske pensionsopsparere. De gyldne tider de senere år med rekordafkast er forbi, og alt tyder på et 2015, som bliver en del dårligere end sidste år.

Sådan lyder det fra både Nordea Liv & Pension. Fra et af landets største pensionsselskaber lyder entydigt, at de senere års paradis med medvind på alle fronter i form af positive afkast på både aktier og obligationer nu er fortid.

»Vi gik ind i året med dem tro, at det ville blive et pænt afkastår. Vi regnede ikke med at få noget på renterne, men indtil for kort tid siden, var vi pænt optimistiske med aktierne,« siger investeringsdirektør i Nordea Liv & Pension, Anders Schelde.

»Vi er stadig i plus. Danske krone er svækket og det har bidraget til afkast. Men det vi har set det sidste stykke tid, gør mig lidt urolig, og vi er ved at revurdere vores syn på verden. Vi har måske været lidt for optimistiske i starten af året, siger Anders Schelde.

Nordea Liv & Pension fik sidste år et samlet afkast på lige over 20 mia. kr. Og på markedsrenterne fik opsparerne et afkast på mellem syv pct. og 19,9 pct. afhængigt af, hvilke puljer de er i. Den faldende rente gav samtidig er afkast på gennemsnitsrenterne på mellem 15 pct. og 19,7 pct.

Et ret unikt år for de danske pensionsopsprere. Sådan bliver det ikke i år fremhæver Anders Schelde, der dog ikke tør sætte tal på, hvor meget Nordea forventer for hele 2015 med den markedsuro, som hersker i øjeblikket.

Anders Schelde fremhæver, at krisen på aktiemarkederne er meget drevet af Kina og råvarer, og den har investorerne måske taget for let på.

»Katalysatoren i var devalueringen i sidste uge, men den er nok udtryk for noget, som stikker dybere. Hvis du havde spurgt mig for tre måneder siden, om der var risiko for en global recession, ville jeg sige nej. Hvis du spørger mig i dag, vil jeg sige, at det er måske op til 20 pct. til 25 pct. chance for. Risikoen for en recession er drevet af de nye vækstmarkeder, siger Anders Schelde.

TV: Status på en aktieuge med røde tal