Aktieeksperter: Kursfesten fortsætter

De fleste aktieeksperter har den opfattelse, at der er flere positive end negative ting, som påvirker aktierne lige nu, og mange tror på yderligere kursstigninger.

I USA er indtjeningen i de store virksomheder større end nogensinde før. De samlede overskud ventes at nå op på 13 procent af det amerikanske bruttonationalprodukt, hvilket er den største andel i historien. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Humøret er i top på de globale aktiemarkeder. Kurserne suser i vejret, og flere steder afløser den ene rekord den anden. De gode takter ses også herhjemme, hvor det nye C20-indeks er steget med op mod ni procent siden nytår. Den udvikling følger efter et 2012, der også var et nærmest forrygende aktieår, hvor kurserne generelt steg med 22 procent. Så det har været en forretning af de bedre at sætte sparepenge i aktier de senere år.

Men festen er ikke slut endnu. Der er mulighed for at høste yderligere gevinster. Det er i hvert fald vurderingen hos flere af storbankernes aktieeksperter.

»Vi forventer, at det danske aktiemarked vil stige med yderligere fem til ti procent frem mod nytår,« lyder det eksempelvis fra analysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank.

Han tilføjer, at mange af de danske virksomheder er yderst lønsomme og står i en meget stærk økonomisk position. Samtidig er mange af selskaberne optaget af at sende penge ud til aktionærerne i form af udbytter eller tilbagekøb af egne aktier.

»Da renten samtidig er lav, gør det, at aktierne er attraktivt prissat,« siger han.

Aktiestrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea er enig og siger, at mange investorer er presset til at beholde aktier eller købe dem op, fordi alternativet er obligationer, som har en så lav rente, at det giver tab, efter skat og inflation er trukket fra.

»Men vi tror også på, at den amerikanske vækst vil accelerere igen i anden halvdel af 2013 efter en lidt sløv periode med skuffende nøgletal. Det amerikanske boligmarked er i betydelig bedring, og husholdningerne har nu nedbragt deres gæld til 2003-niveau. Derfor er det sandsynligt, at det private forbrug i USA vil stige, og det er af meget stor betydning for hele USAs økonomi. Samlet venter vi derfor, at aktiemarkedet frem mod nytår stiger med yderligere otte til ti procent,« siger Henrik Drusebjerg.

Indtjeningen større end nogensinde før

Det er sæson for regnskaber fra årets første kvartal både ude og hjemme, og i USA er indtjeningen i de store virksomheder større end nogensinde før. De samlede overskud ventes at nå op på 13 procent af det amerikanske bruttonationalprodukt (BNP), hvilket er den største andel i historien.

En af årsagerne til den høje lønsomhed er, at der spares stort på omkostningerne, for salget er på samme niveau eller lidt lavere end sidste år. Det er især lønningerne til de ansatte, som er faldet, selv om produktiviteten er vokset. Virksomhederne får med andre ord mere ud af de ansatte, men betaler mindre.

Lønninger er under pres

Det er især den høje ledighed, som nåede op over ti procent af arbejdsstyrken i 2009, der har sat lønninger under pres. Men for tiden er ledigheden igen på vej ned og ligger nu på omkring 7,6 procent af arbejdsstyrken. Derfor er det sandsynligt, at lønpresset vil tage til i takt med, at ledigheden falder.

De amerikanske virksomheder er også yderst solidt polstret. Siden 2007 er deres likvide beholdninger steget mere end 50 procent, mens gælden er halveret. Derfor sendte selskaberne i februar da også rekordstore 120 milliarder dollar tilbage til aktionærerne i form af tilbagekøb af egne aktier eller udbytter.

Men mange forventer, at virksomhederne snart begynder at investere i nye aktiviteter i stedet for at udbetale deres store indtjening til aktionærerne. Det vil ske i takt med, at økonomien får det bedre, og det kan være med til at trække væksten op.

Dertil kommer, hvilket er uhyre vigtigt for aktiemarkedet, at alle verdens største centralbanker for tiden står klar i kulissen til at pumpe penge ud i økonomien og holde renten nede.

Tiderne er lyse

Det er ikke kun Federal Reserve i USA, som for tiden har sat fuld gas på pengepolitikken på denne måde. Det samme sker også i Japan og Storbritannien og til dels også hos Den Europæiske Centralbank, der netop har sat sin rente ned til 0,5 procent.

»Så længe centralbankerne på denne måde oversvømmer de finansielle markeder med penge, er tiderne lyse for aktiemarkedet,« siger Henrik Drusebjerg.

Men som altid er der udsigt til store udsving på aktiemarkedet. Kurserne stiger sjældent konstant i en længere periode. Der kommer ofte perioder, hvor gevinsterne tages hjem, og stemningen er mere sur. Det er blandt andet en forhøjelse af det amerikanske gældsloft efter sommerferien, som kan skabe uro. Det kan også nye nøgletal, som peger på økonomisk afmatning. Investeringsdirektør Teis Knuthsen fra Saxo Bank advarer da også mod at satse for meget på aktier i den nære fremtid.

»Aktiemarkederne er kommet godt fra start i år, men den økonomiske udvikling halser efter i et sådant omfang, at en større korrektion, eller i det mindste en ganske urolig sommer, kan ligge foran os. Vi anser først og fremmest dette som en naturlig pause og er endnu positive på såvel vækst som finansielle afkast i andet halvår af 2013,« siger han.

Japan overrasker

Men på den anden side er der også ved at brede sig en mere positiv stemning i Europa, hvor politikerne i flere store lande vil satse mere på vækst frem for kun at tænke på at reducere de store underskud og den høje gæld. Får den stemning mere medvind, kan det måske betyde, at der kommer mere fart på europæisk økonomi – til glæde for aktierne.

De japanske aktier har overrasket særligt meget i år. De er steget hele 32 procent siden nytår. Den japanske yen er så også faldet en del i kurs, men selv hvis der tages højde for dette, er der lige nu en gevinst på 18 procent at trække i land. Det er den nye japanske regering, der har fået de japanske aktier til at vågne af deres dvale.

Fortsætter udviklingen, kan Japan blive den helt store børskomet i år.