Afgørelsen nærmer sig: Sådan fældes dommen over din 2019-skat

Spændingen stiger. Om kort tid åbner Skattestyrelsen for årsopgørelserne for 2019. Traditionelt bliver døren lukket op før det officielle tidspunkt. Se køreplanen og de vigtigste fradrag, du skal huske at tjekke.

De tider er forbi, hvor borgerne selv skulle svede over alle poster i årsopgørelsen fra Skattestyrelsen. Nu indberettes og beregnes langt det meste automatisk. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olaf Ibsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om et par uger får du dommen over dit skatteår 2019 og ikke mindst afgørelsen af, om du får penge tilbage eller skal betale restskat.

Det kan betale sig at være opmærksom på to ting: Dels tidsplanen, dels at få alle fradrag med i opgørelsen så hurtigt som muligt, så du undgår en eventuel restskat.

9. marts åbner Skattestyrelsen for adgangen til årsopgørelsen for 2019. Traditionelt tester styrelsen sine systemer i weekenden op til den officielle åbningsdag, så der i de senere år har været adgang tidligere. Men Skattestyrelsen lover aldrig, at der er adgang før den officielle åbningstid.

Fra 9. marts kan du altså gennemgå, om beløbene i opgørelsen stemmer. Lang de fleste er indberettet automatisk i begyndelsen af januar, men der er alligevel grund til at tjekke, om de passer. Der kan være ændringer især i fradrag for renter, hvis du eksempelvis har omlagt lån til en lavere rente, eller dit befordringsfradrag, hvis afstanden til jobbet har ændret sig.

Frem til 26. marts kan ændringer nå at komme med i den første udgave af årsopgørelsen.

26. marts låses den første udgave af årsopgørelserne fast, og udbetalingerne af overskydende skat begynder fra 3. april at lande på borgernes konti. Det trækker lidt længere ud, hvis eksempelvis du eller din ægtefælle skylder penge til det offentlige. Så bliver overskydende skat først brugt til gælden, hvorefter et eventuelt overskud udbetales.

Du kan også rette i årsopgørelser for tidligere år, hvis du har glemt et fradrag eller en indkomst – oftest i tast selv-systemet, hvilket udløser en ny årsopgørelse med det samme. Det kan så udløse enten restskat eller returskat, og Skattestyrelsen sætter normalt returskat ind på Nemkonto i løbet af fem hverdage.

Der er frist til 1. juli til at udfylde et oplysningsskema, tidligere kaldet den udvidede selvangivelse, hvis du eksempelvis har virksomhed eller forældreudleje. 1. juli er også sidste frist for at indbetale restskat uden procenttillæg.

De vigtigste fradrag

Langt de fleste skatteoplysninger indberettes automatisk til Skattestyrelsen. Men det kan betale sig at tjekke dem, og nogle ændrer sig mere end andre fra år til år. Eksempelvis har den stadigt faldende rente medført lavere renteudgifter for tusinder af danskere, som det er klogt at indberette så hurtigt som muligt i forskudsopgørelsen, mens de bør være indberettet af banker og realkreditselskaber til årsopgørelsen.

Kørselsfradraget – også kaldet befordringsfradraget – beregnes uanset transportmiddel af afstanden til jobbet ud over 12 kilometer. Det beregnes ud fra en årlig fastsat takst.

Har du fået kørselsfradrag før, kan der være noteret et fradrag i opgørelsen, men hvis beløbet er forkert, ikke er beregnet eller er beregnet ud fra forkerte oplysninger, så kan lommeregneren ud for rubrik 51 ved hjælp af bopæl og antal arbejdsdage beregne det rigtige fradrag, som blot overføres til rubrikken.

Du skal også selv huske det såkaldte håndværkerfradrag for udvalgte opgaver udført af håndværkere eller serviceydelser i hjemmet eller fritidsboligen – dog kun arbejdslønnen.

Håndværksydelser giver fradrag på op til 12.500 kroner i 2019 og udregnes pr. voksen person i husholdningen.

Velgørenhed udløser også et fradrag, hvis du yder et bidrag, giver donationer eller gaver til velgørende formål, organisationer, foreninger, fonde, religiøse samfund eller lignende.

Det er et krav, at foreningen skal være godkendt af Skat, som har en liste over de godkendte almenvelgørende foreninger.