Afgift af gaver mellem søskende?

Da afgiftssystemet vedrørende gaver ikke er helt logisk, findes der en genvej.

Reglerne om pengegaver er ikke særligt logiske, og der er ingen faste grænser for prisen på for eksempel en gave til en rund fødselsdag. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

SPØRGSMÅL?

Hvis man giver en gave til en eller flere søskende, er beløbet så afgiftsfrit eller skattefrit for den, som modtager beløbet?

Med venlig hilsen S.

SVAR!

I familieforhold er det som udgangspunkt muligt at give en afgiftsfri gave. I år er beløbet på 61.500 kroner. Det er dog ikke alle i familien, der er omfattet af reglen om afgiftsfrie gaver.

Du kan give afgiftsfrie gaver til dine børn, børnebørn og deres børn i lige linje samt til dine forældre og bedsteforældre. Gives der gaver, der overstiger 61.500 kroner, skal der betales gaveafgift af det overstigende beløb. For børn, børnebørn med videre samt for­ældre er gaveafgiften 15 procent. For bedsteforældre er gaveafgiften 36,25 procent.

Men reglerne om afgiftsfrie gaver gælder desværre ikke blandt søskende. Gaver mellem søskende er derfor fuldt skattepligtige. Der skal ikke betales gaveafgift, men i stedet skal det indberettes som personlig indkomst for modtageren. Dette kommer bag på mange, og det kan også virke lidt mærkeligt.

Hvis du giver en gave til for eksempel din mor, er der ikke afgift, når den er på maksimum 61.500 kroner. Hvis din mor så får den idé, at hun vil give en gave til din bror, vil der ikke være afgift, da gaven gives fra forælder til barn. Som du kan se, er afgiftssystemet ikke bygget på logik.

Undtaget for skattepligt mellem søskende er almindelige gaver af beskeden værdi, der gives til for eksempel jul, fødselsdag, barne­dåb, konfirmation, bryllup og lignende lejligheder. Der er dog ingen fast grænse for, hvad der er en almindelig gave, og hvornår den bliver så stor, at der skal betales skat. Det afhænger af de konkrete forhold. Bliver du i tvivl om, hvorvidt en gave er for stor til at blive betragtet som en almindelig lejlighedsgave, kan du rette henvendelse til Skat, inden du giver gaven.

Muligheden for at give en afgiftsfri gave gælder også til personer, du har haft bopæl sammen med mindst to år før, gaven blev givet. Så hvis du har fælles bopæl med din søster eller bror, er det muligt at give vedkommende en afgiftsfri gave.

Endelig skal det bemærkes, at ægtefæller skattefrit kan give hinanden større gaver, men at dette kræver, at de oprette en gave­ægtepagt.

Med venlig hilsen Maria Larsen, advokatfuldmægtig, www.ForumAdvokater.dk